home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes-Benz EQE

Mercedes, slično kao i Volkswagen, ima celu „porodicu“ električnih automobila u nastajanju. Među njima možemo pronaći gotovo sve klase automobila, a za tradicionalno limuzinsko orijentisani brend, najvažnije su električne limuzine EQS i EQE u koje Mercedes naravno polaže velike nade za borbu na naelektrisanom tržištu, piše portal Vozim.hr.

Uzevši aktuelne trendove u autoindustriji u obzir, pre svega one koji se odnose na popularne SUV-ove, neizbežno je da ćemo dobiti i njihove električne verzije, sviđalo se to nekima od nas ili ne. Prvi među njima je veliki EQC dok će se ispod njega smestiti EQB i EQA urbani terenci.

Ako na EQE gledamo u poređenju s drugim poslovnim limuzinama, otprilike spada u kategoriju sa BMW-om serije 5 i Audijem A6, tradicionalnim konkurentima E klase. Električni EQE nudiće komfor i prostranost tih limuzina ali uz manje spoljašnje gabarite. Tome najviše u korist rade električni pogonski sklop i elektromotori.

Kao takav, Mercedes EQE će se u svetu električnih limuzina smestiti dimenzijama između Tesle Model S i Tesle Model 3 ali će po premium utisku i luksuznoj opremi bez sumnje biti konkurencija većem Modelu S pa čak i sportski orijentisanom Porscheu Taycanu. Dok veći EQS u dužinu meri komfornih 5,200 milimetara, EQE bi trebalo da bude kraći sa dužinom manjom od 5,000 milimetara.

Za sada se sve tehničke specifikacije svode na glasine i nagađanja ljudi bliskih industriji, ali razvoj novih tehnologija kod baterija za automobile će omogućiti domet ovom Mercedesu od oko 600 kilometara. Šuška se i o snazi EQE električne limuzine koja bi trebalo da raspolaže sa 470 KS, uz sportske vozne karakteristike. Punokrvni AMG model za sada još nije u planu jer kupci tog segmenta još uvek preferiraju grmljavinu benzinskog agregata kroz četiri izduvne cevi.

Izvor: Vozim.hr

Foto: Spyshotsčitanja : 403Komentari