home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Porsche  Macan EV

Porsche je još ranije saopštio da će se sledeća generacija Macana nuditi samo u električnoj verziji, dok najnovije vesti kažu da ćemo na njega morati da sačekamo malo duže nego što se prvobitno mislilo.

Ranije se naime pominjalo da će se Macan EV pojaviti krajem 2021. godine, ali neki izvori sada navode da će njegova proizvodnja početi tek krajem 2022. (što znači da će prve isporuke kupcima startovati na početku 2023. godine).

Njime će Porsche konkurisati drugim nemačkim SUV modelima sa elektropogonom, što znači Audiju e-tron, Mercedesu EQC i budućem BMW-u BMW iX3.

Treba podsetiti i da će aktuelni Macan sa SUS motorima ostati u ponudi paralelno sa novim Macanom EV, tokom određenog perioda tranzicije (najverovatnije tokom prve tri godine).

Za sada nema mnogo detalja o novom električnom Macanu, ali je poznato da će biti napravljen na novoj platformi nazvanoj Premium Platform Electric (PPE), a koju su razvili Porsche i Audi.

Za pogon bi trebalo da se brinu dva elektromotora (pri čemu će biti dostupno više verzija električnog Macana, sa više nivoa snage), uz standardni 4x4 pogon. Top verzije će nositi oznake Turbo i Turbo S (ova najsnažnija će imati oko 700KS i 1015 Nm).

Prvo ćemo najverovatnije videti koncept verziju električnog Macana, dok će se serijski model proizvoditi u fabrici u nemačkom Lajpcigu.

Ivan Mitić – Autoblog.rs

Render: Autocar.co.ukčitanja : 164Komentari