home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Škoda Enyaq iV

Mladá Boleslav, 29. jula 2020. - S modelom ENYAQ iV, koji početkom septembra slavi svoju svetsku premijeru u Pragu, marka ŠKODA korača novim stazama na polju dizajna unutrašnjosti uz individualni izbor dizajna.

Unutrašnjost prvog potpuno električnog SUV-a češkog proizvođača automobila se bazira na modernom dizajnu. On zamenjuje dosadašnje linije opreme, a odlikuje se prirodnim, održivo obrađenim i recikliranim materijalima.

Škoda Enyaq iV

Norbert Weber, šef dizajna unutrašnjosti marke ŠKODA, u video intervjuu objašnjava novu unutrašnju opremu modela ENYAQ iV i njene karakteristike.

Model ENYAQ iV je prvi model marke ŠKODA na osnovi modularne električne platforme (MEB). Kako ŠKODA menja dizajn unutrašnjosti u ovom potpuno novom vozilu u poređenju s modelom opremljenim SUS motorom?

Norbert Weber: Model ENYAQ iV profitira od dugog međuosovinskog rastojanja MEB platforme koji u odnosu na dimenzije karoserije omogućava izuzetnu prostranost u unutrašnjosti. Tome takođe doprimosi i ravan pod bez centralnog tunela koji poznajemo iz vozila opremljenih SUS motorima. Ovu posebnu konceptualnu karakteristiku smo iskoristili da bi unutrašnjost učinili još prozračnijom i kako bismo još više naglasili osećaj prostranosti. To se, primera radi, odnosi na novu instrument ploču koja je izvedena u više nivoa.

Govorite o novom konceptu dizajna unutrašnjosti u modelu ENYAQ iV. Kako bi on tačno trebalo da izgleda?

Norbert Weber: Novi koncept dizajna modela ENYAQ iV kombinuje izvanrednu prostranost i osećaj loungea. Umesto uobičajenih linija opreme i brojnih dodatnih opcija, u modelu ENYAQ iV prvi put nudimo naš novi izbor dizajna koji podseća na modernu unutrašnjost i u kojem su boje i materijali savršeno usklađeni. Nudimo jasno strukturirane opcijske pakete za različita tematska polja, a neke pojedinačne opcije su dostupne za sve modele. Tako svojim kupcima nudimo mogućnost izbora koji je jasan i jednostavan, a ipak vrlo individualan.

Koje su najveće prostorne promene u arhitekturi unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

Weber: Koncepcija bez centralnog tunela ovde nudi brojne mogućnosti. Napred smo ovaj prostor iskoristili za dodatni nivo prostora za odlaganje ispod centralne konzole koja je izvedena u nekoliko nivoa. Putnicima pozadi idu u prilog povećani prostor za noge ispred srednjeg mesta za sedenje te izuzetno veliki slobodni prostor za noge zahvaljujući dugom međuosovinskom rastojanju. Osim ovog izuzetnog osećaja prostranosti za putnike, model ENYAQ iV nudi takođe volumen prtljažnika od 585 litara.

Kako biste opisali dizajn unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

Weber: Pregledan, prozračan, inovativan i održiv. Pregledan zahvaljujući mogućnosti jednostavne konfiguracije izbora dizajna i tematskih paketa, prozračan zbog izuzetnih prostornih uslova i vrlo dobrog osećaja prostranosti, inovativan zbog karakteristika poput centralnog ekrana veličine 13" i novog Head-up rkrana uključujući proširenu stvarnost te održiv zbog upotrebe prirodnih i recikliranih materijala.

Koje ste nove i održive materijale i koje nove boje za automobil uveli?

Weber: Presvlake sedišta u sklopu jednog od izbora dizajna su napravljene 40 posto od runske vune te nose oznaku za vunu organizacije The Woolmark Company. Preostalih 60 posto tkanine je napravljeno od poliestera recikliranih PET boca. Ove presvlake se odlikuju jedinstvenim osećajem na dodir te obezbeđuju osećaj prijatnosti dok sedite. Još jedan primer je posebno održivo proizvedena koža za čije štavljenje se umesto hemikalija delimično upotrebljava ekstrakt iz lišća masline.

Koje su za Vas karakteristike dizajna u unutrašnjosti modela ENYAQ iV?

Weber: Posebno mi se sviđa dekorativna lajsna koja se na instrument ploči proteže celom širinom modela ENYAQ iV sve do obloga vrata, dodatno pojačavajući utisak prostorne širine. Ona ispod centralnog ekrana takođe prati oblik rešetke marke ŠKODA, a ujedno služi i kao oslonac za ruku tokom rukovanja dodirnim ekranom. Okružena je posebno mekanim materijalom koji je prisutan u celoj unutrašnjosti i koji vam pruža osećaj kao da sedite na kauču kod kuće.

Izvor: Škoda.hrčitanja : 288Komentari