home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Opel Astra L

Nova Opel Astra biće važna karika novog PSA-ovog kvarteta, s francuskim modelima Peugeot 308, Citroën C4 i DS 4…

PSA se ozbiljno priprema za post-korona vreme i u toj strategiji snažnu ulogu ima Opel Astra šeste generacije (L). U Parizu su pametno iskoristili sinergiju s nemačkim brendom koji su kupili 2021. Novi kompakt sa znakom munje na nosu i koji uvodi potpuno novi stil, pomalo kontroverzan i osporavan, proizvodiće se u Rüsselsheimu.

Time su okončane sve sumnje oko mogućeg zatvaranja slavnog nemačkog pogona, a dodatna potvrda njegove ‘win-win’ budućnosti je najava da će se Opel Astra L u Rüsselsheimu proizvoditi paralelno s novim modelom DS 4 (druge generacije). Nemački ‘štih’ će omogućiti PSA-ovom premium kompaktu da ozbiljnije zagrize u segment kojim vladaju Audi A3 i BMW Serije 1.

Nova Opel Astra koristi trag na kome su nastali modeli Opel Crossland X i Grandland X kao i nova Corsa – stvara se na novoj modularnoj platformi EMP2 (Efficient Modular Platform 2), na kojoj su već nastali modeli Crossland X i Grandland X kao i nova Corsa. Nova Astra će biti 50 kg manje mase, a 20 posto veće čvrstoće i imperativ je osvajanje pet Euro-NCAP zvezdica za bezbednost.

Udarna motorizacija će biti 3-cilindarska, turbobenzinac 1.2 PureTech sa 110 i 130 KS dobiće 48-voltnu podršku, a zanimljivo, dizelsku ponudu neće pokrivati PSA-ov 4-cilindraš 1.5 HDi, nego 3-cilindarski Opelov 1.5 Turbo D, sa 100 i 130 KS, koji će se ugrađivati i u DS 4.

Na vrhu ponude biće plug-in-hibridna verzija Opel Astra GSi, čija koncepcija je već predstavljena u konceptnom Peugeot 308 Hybrid R: s turbobenzincem 1.6 snage 250 KS i dva elektromotora snagu će isporučivati na sva četiri točka (4×4).

U prodajnim salonima se očekuje na jesen 2021.

Izvor: Autoportal.hr

Render: Autozeitung.dečitanja : 8399Komentari