home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Mondeo

Mnogi su ga već prežalili, ali Ford Mondeo priprema povratak! Za proleće 2022.

Globalnoj limuzini, izvorno iz Detroita, korona kriza i novi poredak u autoindustriji, koji se očekuje nakon nje jeste prilika da se resetuje. Mondeo pete generacije biće crossover, povišena verzija karavana Turnier, a limuzina se otpisuje.

Ford Mondeo

Prvi iskorak je u dizajnu. Karavanski crossover, koji gabaritima (489 x 189 x 152 cm) već ulazi u visoku srednju klasu, stvara se po najnovijoj evoluciji klasičnog karoserijskog koncepta s rekordnih 58 posto čelika visoke (HTS) i ultravisoke (UHTS) čvrstoće i 10 posto ugljeničnog kompozita.

To će omogućiti povećanje čvrstoće strukture i smanjenje mase karoserije, pa će nova generacija s hibridnim pogonom zadržati masu na nivou dosadašnje dizelske verzije, uz postizanje najvišeg nivoa aktivne i pasivne bezbednosti. Zanimljiv je i pogonski koncept….

Ford Mondeo Evos biće plug-in hibridni automobil (PHEV) s 3-cilindrašem 1.0 EcoBoost, snage 140 KS na prednjim točkovima i elektromotorom snage 100 kW na zadnjim. Kombinovana snaga će biti 225 KS, što će omogućiti ubrzanje do stotke za 7,9 sekundi, a najveća brzina će biti ograničena na 180 km/h. Kome treba više...

Samo na struju, uz ograničenje brzine na 145 km/h moći će da pređe 80 km, a deklarisani, sinergijski prosek potrošnje goriva biće samo 1,4 l/100 km. Duhovno, Ford Mondeo Evos biće i ‘duhovni’ naslednik modela Ford S-Max, Evropskog automobila 2007. godine…

Izvor: Autoportal.hrčitanja : 2795Komentari