home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQ A Class

Razvoj platforme za male električne automobile će omogućiti direktnu zamenu za hatchback Mercedes-Benz A klase, a to je deo plana nemačke kompanije koja podrazumeva električna vozila u svakom segmentu do 2025. godine.

Trenutno najmanji model u EQ porodici jeste Mercedes-Benz EQA crossover, električna verzija modela GLA s konvencionalnim pogonom s kojom deli platformu. To je jedan od četiri električna automobila u Mercedesovom portfoliju uz nešto veći EQB, SUV model EQC i kombi EQV, koji koristi modifikovanu verziju postojeće platforme namenjene SUS motorima.

Zahvaljujući novoj MMA platformi, Mercedes će moći da ponudi pravog konkurenta Volkswagenovom modelu ID.3 u formi premium hatchbacka koji će parirati aktuelnoj A klasi prostorom u unutrašnjosti, kao i rivalima kada je reč o dometu s jednim punjenjem baterije.

MMA platforma je pre svega namenjena električnim automobilima u ovom segmentu, najmanjem u kojem je Mercedes trenutno prisutan, a doneće promenu u funkcionalnosti i performansama ulaznih električnih modela.

EQ A klasa će imati manju bateriju u odnosu na najveće modele na pomenutoj platformi, međutim, sa većim fokusom na smanjenje težine i poboljšanje aerodinamike, znači da će domet biti veći od 425 km koliko može da pređe model EQA.

Novi automobil će imati prostraniju unutrašnjost s obzirom na tanku bateriju i izostanak centralnog grebena. Takođe, zbog toga bi automobil mogao da bude bliži tlu i tako izbegne karakteristiku crossovera.

Osim toga, biće luksuzniji u odnosu na trenutne Mercedesove ulazne modele.

Izvor: Klix.ba / Autocar.co.uk

Render: Autocar.co.ukčitanja : 400Komentari