home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Alfa Romeo 4C

Iako je Alfa Romeo trenutno fokusiran na SUV vozila, italijanska kompanija ipak ne zaboravlja na superautomobile.

Superautomobil sa centralno smeštenim motorom, monokokom od ugljeničnih vlakana i twin-turbo V6 iz modela Giulia GTA bi navodno mogao da se pojavi u narednih nekoliko godina, kao poslednji pozdrav za Alfine sportske automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Alehandro Mesonero-Romanos, šef dizajna Alfa Romea, nagoveštava iznenađenje u bliskoj budućnosti: „Iznenadićemo vas. Možda. U jednom trenutku. Uskoro".

Izveštaj iz CAR magazina sugeriše da bi sportski automobil Alfa Romea mogao da debituje u formi koncepta 2023. godine, a serijska verzija (ograničene serije) do 2025. godine. To bi bilo neposredno pre nego što italijanski brend lansira svoj prvi električni automobil baziran na Stellantisovim osnovama.

Superautomobil bi bio prikladan ispraćaj za 2,9 litarski twin-turbo V6 motor koji u modelu Giulia GTA / GTAm ima 397 kW/540KS. Njegova modifikovana verzija sa više snage bi mogla da nađe svoj put u budućem modelu.

Ne treba isključiti ni mogućnost neke vrste hibridne pomoći, inspirisane hibridnim jedinicama u F1. Alfa Romeo Sauber F1 tim je uključen u razvoj, uz svoju stručnost u inženjeringu, aerodinamici i podešavanju šasije. U tom kontekstu, Alehandro Mesonero-Romanos je rekao da njegov dizajnerski tim radi sa Sauberom, navodeći da „imaju zajednički posao“ nakon saradnje na izradi najnovijeg F1 jednoseda.

Kako je objavio CAR magazin, Mesonero-Romanos želi da stvori „progresivne“ automobile, koristeći Scaglioneove BAT prototipove i Gandinijev Montreal kao inspirativne primere iz prošlosti. Ipak, jasno je stavio do znanja da neće ići lakim putem kopiranja prošlosti u retro predlozima: „Naši automobili će biti smeli. Ali ne očekujte retro automobile – naši automobili će biti pravi Alfa Romeo“.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 420Komentari