home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Honda Prologue EV

Honda je još prošle godine objavila procenu da će električna i vozila na gorive ćelije do 2030. godine činiti 40 odsto njihove prodaje u Severnoj Americi, pri čemu će se taj procenat udvostručiti do 2035. godine, pre nego što se potpuno prebaci na nultu emisiju do kraja te decenije.

Da bi to postigla, Honda je ostvarila i saradnju sa General Motorsom kako bi iskoristili njihovu Ultium platformu i baterije, što će omogućiti lansiranje serije Honda vozila bez motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Honda Prologue EV

Prvi će se u prodaji pojaviti početkom 2024. godine i biće u formi SUV-a pod nazivom Prologue. Sada je objavljen i jedan najavni video, ali specifikacije o vozilu i dalje nisu poznate.

Poznato je da je za izgled bio zadužen Honda Design Studio u Los Anđelesu, uz saradnju sa dizajnerskim timom u Japanu.

Takođe, Hondina luksuzna marka Acura će na istoj platformi GM-a kasnije te godine predstaviti i svoju verziju električnog SUV-a.

Honda Prologue EV

Najavljeni električni SUV za 2024. inače ima za cilj da pruži "izuzetnu funkcionalnost i pakovanje koje se i očekuje od Honde", prema Daveu Gardneru, izvršnom potpredsedniku američke Honde. On takođe kaže da to „ukazuje na ulogu koju će igrati u našoj budućnosti sa nultom emisijom“.

Glasine kažu da bi Hondinu verziju mogao da proizvodi GM u Ramos Arizpeu u Meksiku, dok bi Acurin električni SUV trebalo da se pravi u Spring Hillu u Tenesiju.

U drugoj polovini decenije, Honda želi da uvede pristupačna električna vozila (počev od Severne Amerike) do 2027. godine kroz savez sa GM-om. Japanski proizvođač automobila će takođe početi da usvaja Honda e: Architecture 2026. godine.

Honda planira da uvede 30 EV modela širom sveta do 2030. godine, a cilj je proizvodnja više od 2 miliona jedinica godišnje. Japanci u narednih 10 godina ukupno planiraju da ulože 64 milijardi dolara na istraživanje i razvoj.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 316Komentari