home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW 3.0 CSL

Šef BMW M Frank van Meel je krajem juna sa nekoliko teaser slike potvrdio da se legendarni 3.0 CSL zaista vraća, a sada neki izvori pominju da će njegova promocija biti održana tokom novembra.

Automobil će debitovati pre kraja ove godine, kao kulminacija proslave 50. godišnjice M divizije. 2022. je već bila godina puna događaja s obzirom da smo videli M4 CSL i M3 Touring, ali ima još mnogo toga jer pre BMW-a 3.0 CSL stižu novi M2 i serijski XM.

Prema pouzdanim izvorima, savremeni ekvivalent 3.0 CSL (Competition Sport Lightweight) će biti baziran na M4 CSL-u, ali sa nekoliko važnih izmena. Za početak, očekuje se da će izgubiti osmostepeni automatski menjač u korist šestostepenog manuelnog menjača uz zadržavanje konfiguracije sa pogonom na zadnje točkove.

BMW 3.0 CSL

Neki izvori navode da u BMW M planiraju šestocilindrični motor sa oko 600 konjskih snaga. To bi predstavljalo skok od 50KS u odnosu na M4 CSL.

Još uvek nema reči o obrtnom momentu, ali S58 motor generiše 650 Nm između 2.750 i 5.950 o/min u M4 CSL. Sem toga, BMW 3.0 CSL će biti i nekih 75 kg lakši od M4 CSL-a, dok će do 100 km/h ubrzavati za 3,5 sekundi.

3.0 CSL samo sa ručnim menjačem i zadnjim pogonom će imati karoseriju napravljenu u retro stilu, verovatno inspirisanu konceptima 3.0 CSL i 3.0 CSL Hommage R od pre nekoliko godina. Iako pod šarenom kamuflažom, automobil ne može da prikrije veliko krilo i krovni spojler.

Iako je maska za bubrege prilično velika, manje je polarizirajuća u poređenju sa drugim M4 modelima. Dvostruki okrugli usisnici vazduha su očigledan povratak na originalni 3.0 CSL iz 1970-ih.

Kao što je to obično slučaj sa sličnim projektima, proizvodnja će biti izuzetno ograničena. Pominje se da će biti napravljeno samo 50 automobila, od čega će 30 jedinica ostati u Evropi, a osam će biti isporučeno u Aziji. Za sada nije poznato kuda ide preostalih 12 vozila, ali je poznato da nijedan neće doći u Sjedinjene Američke Države.

Proizvodnja bi navodno trebalo da počne u novembru, a prvi automobili će biti isporučeni početkom sledeće godine.

Što se cene tiče, 3.0 CSL bi trebalo da košta 750.000 evra.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 509Komentari