home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Atlas

Atlas je EV startap sa sedištem u Londonu (ali sa marokanskim korenima) i najavljuje električni SUV model koji će biti dizajniran, projektovan i proizveden u Africi.

Planirano je da ovaj za sada neimenovani model uđe u proizvodnju 2026. godine i debituje na globalnim tržištima 2027.

Atlas svoj prvi model opisuje kao „superiorno projektovano, pristupačno, potpuno električno vozilo inspirisano marokanskim dizajnom i identitetom“.

Njegova silueta je otkrivena u jednoj skici, a izgleda kao kompaktni SUV. Međutim, projekat je još uvek u ranoj fazi razvoja, a početak proizvodnje je za tri godine. Novi model će se bazirati na „dokazanoj EV arhitekturi od etabliranog proizvođača“, ali Atlas ne otkriva ime svog partnera. Kako navodi britanski Autocar, izvršni direktor Atlasa želi da izdaci za istraživanje i razvoj budu samo 5% ukupne investicije korišćenjem delova koji se već nalaze na policama.

Anglo-marokanska tehnološka kompanija planira da izgradi svoje „najsavremenije“ proizvodne i razvojne pogone u Maroku, koristeći „britansku ekspertizu za industrijalizaciju automobila“ i koristeći prednosti znatno niže cene rada u afričkoj zemlji u poređenju sa Evropom.

Plan je da se EV prvo ponudi u Evropi, Bliskom istoku i Africi, pre nego što krene na globalno tržište.

Atlas su osnivali izvršni direktor, Mohammed Yehya El Bakkali i Mohammed Hicham Senhaji Hannoun, uz „značajna privatna sredstva“. 

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 286Komentari