home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
BMW M3 CS

Prvi električni BMW M3 stiže 2027. godine, razvija se pod kodnim nazivom ZA0, a u prodaji bi mogao da se pojavi pod nazivom BMW iM3.

BMW je naime nedavno podneo prijavu za zašitu imena „iM3“ i kod nemačkog i kod Evropskog zavoda za patente.

Takvo ime će pružiti jasnu razliku između električnog M3 i benzinske verzije.

Prema rečima Franka Webera, člana odbora BMW-a odgovornog za razvoj, potpuno električni M3 je planiran za puštanje u prodaju 2027. Ovaj model će biti konstruisan korišćenjem arhitekture Neue Klasse.

On je otkrio da ova platforma može da primi četiri morora sa potencijalom da se isporuči do 1000 kW/1360 KS. Iako je tačna snaga za iM3 i dalje nepoznata, očekuje se da će nadmašiti snagu SUS modela.

Neki izvori su pre nekoliko meseci pominjali potencijalnu izlaznu snagu od oko 700 KS. Očekuje se da će BMW M u stvari ponuditi nekoliko varijanti električnih modela M3 i M4 sa različitim izlaznim snagama.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

DOPUNJENO: U intervjuu za Top Gear, šef BMW-a M Frank van Meel je rekao da nikada neće postojati M automobil sa slovom "i" u svom imenu.

Kada je Top Gear pitao o šansama za M automobil kao nastavak i8, van Meel je rekao: „Ne, to će biti nemoguća misija! U stvari, nikada ne bismo koristili i na M, iako bi bio električni. Zato što je M3 imao četvorocilindrični, šestocilindrični, osmocilindarski motor. Sada ima čak i xDrive, ali je uvek ostao M3.” Nastavio je da M nije o pogonskom sistemu, već o „obećanju, radi se o motosportu, radi se o emocijama“.čitanja : 491Komentari