home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : dnevni list Press (www.pressonline.co.yu)

U Srbiji bi do kraja ove godine trebalo da budu uvedene nove registarske tablice, koje će izgledati kao evropske! Razlika će biti samo u tome što naše tablice u gornjem desnom uglu neće imati evropske zvezdice, već simbol Srbije. Umesto dosadašnjih dva slova i šest brojeva, imaće dva slova, i u nastavku tri broja i još dva slova. Najsitniji detalji, ipak, još nisu poznati, jer se čeka da Skupština Srbije usvoji novi zakon o bezbednosti u saobraćaju, na osnovu kojeg će biti donet pravilnik koji će definisati sve pojedinosti u vezi sa registarskim oznakama. Sadašnje srpske tablice su dimenzija 420 mm sa 120 mm i bele su boje sa crnim oznakama. Sastoje se od dva slova koja označavaju grad, zatim imaju zastavu nepostojeće države Savezne Republike Jugoslavije i u nastavku šest cifara. Evropske registarske oznake na vozilima su dimenzija 520 mm sa 110 mm, odnosno za centimetar duže i centimetar uže. Takođe su bele boje sa crnim slovnim i brojevnim oznakama. Sleva gledano, na početku tablice je uzdužno postavljeno plavo polje u obliku pravougaonika, u čijem se gornjem delu nalaze zvezdice evropske unije, a u donjem slovna oznaka države. U nastavku su smeštena dva slova koja označavaju registarsko područje, zatim tri broja i još dva slova. Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, inače tvorac novog zakona o bezbednosti u saobraćaju, za Press podseća da zakon o bezbednosti čeka na red u Skupštini više od deset godina.

-Zakon smo uradili još 1996. godine. Od tada, uvek je nešto preče. Iskreno se nadam da će se ove godine, čak vrlo brzo, zakon naći na dnevnom redu Skupštine. Nema više razloga da čekamo. Posle njegovog usvajanja, sledi usvajanje 14 pravilnika, od kojih će jedan detaljno definisati izgled novih tablica. Taj pravilnik, po planu, trebalo bi da bude usvojen pre ostalih - kaže Vujanić. On dodaje da se srpske registarske oznake ni po dimenzijama ni po izgledu neće razlikovati od evropskih.

-Umesto šest cifara koje trenutno imamo na tablicama, imaćemo tri cifre i dva slova. Kombinacija slovnih i brojevnih oznaka omogućava mnogo više varijanti. Na početku tablice biće još dva slova koja će predstavljati registarsko područje, koje će biti poznato samo nadležnima - objašnjava Vujanić. Prema njegovim rečima, stavovi stručnjaka u vezi sa najsitnijim detaljima u izgledu tablica još nisu usaglašeni.

-Nisam siguran, na primer, da li će se kao simbol države upotrebiti grb ili zastava Srbije. To će definisati pravilnik, koji će biti donet ubrzo po usvajanju novog zakona o bezbednosti u saobraćaju - kaže Vujanić.
čitanja : 5883Komentari

Zaista me raduje bilo kakva inovacija jer su nam tablice katastrofa, medjutim licno smatram da je mnogo pametnije da nepostoji prefiks grada vec da budu samo slova nevezana(kao u holandiji i drugim zemljama), iz prostog razloga sto zivim na centralnom kosovu i neznam kako cu voziti sa prefiksom grada koji ne postoji. No ipak, bitno je zadovoljiti individualne potrebe frustriranih Beo-gradjana kojima je jako bitno da voze BG table (pogotovu onih iz malog mokrog luga, i okoline Mladenovca).

Autor nikola 20 Jun 2007, 20:50

Mislim da nije potrebno stavljati grb Srbije niti trobojku na tablice zato sto sve zemlje EU imaju grb grada na tablicama a ne drzave ili bez icega samo brojevi i slova !
Jednostavno treba uzeti zakone EU i to usvojiti u Srbiji , a ne posle 10 godina opet menjati tablice ! Nadlezni imajte to u vidu !
Pogledajte tablice Austrije , Nemacke , Francuske ili Madjarske !

Autor milan- 16 Jul 2007, 12:41

Nekom strucnjaku zafalilo para pa ajd' da opljackaju narod jos na tablicama, jer ce vereovatno kao po obicaju, izradu tablica placati vozaci. Strasno!

Autor Vlada 18 Dec 2007, 02:43

@Vlado

mi u Nemackoj uvek placamo tablice. A ako zelis tablicu po "zelji", to te jos 20eur kosta (preduslov je naravno, da je kombinacija slobodna). Zaboravih jos da spomenem da tablica kosta 15eur (1kom). Znaci celokupan paket: tablica po zelji + 2 tablice = 50eur.

Autor Dejan 06 Jan 2008, 15:39

Srbija uvek mora biti crna ovca medju belim. Ceo svet ne stavlja grb svoje drzave samo srbija "MORA"

Autor Zoran 28 Jul 2008, 15:16

U tekstu je napisano da su stare tablice 420x120 a nove 520x110. Zaključak autora teksta je da su nove tablice "centimatar duže i centimetar uže". Koji mozak. Ne znam dokle će polupismeni novinari pisati gluposti u ovoj jadnoj Srbiji... A što se tablica tiče- trebale su biti ćirilične...

Autor Milan 29 Avg 2008, 18:07

Jedva cekam da ih vidim uzivo

Autor chesti 06 Sep 2008, 09:57

sve su ok samo kako mi na kosovu sa nove tablice,siptari nam ne dozvoljavaju sa ove stare a kamoli sa nove i to sa grbom ili zastavom

Autor zoran 30 Nov 2008, 15:38

cela tablica je ekstra uradjena, a posebno mi mi se svidja nas grb .

Autor kosovac 23 Feb 2009, 21:06

nepismenjakovici( svi koji ucestvuju u donosenju ovog zakona) nije potrebno da razmisljate o tome kako treba da izgleda srpska tablic vec sammo da prihvatite standard eu, to vec postoji, izmislite prvo simbole gradova dabiste imali sta da stavite na te tablice, ili cete ostaviti ove koji na sebi imaju petokrake.

Autor goran 17 Apr 2009, 23:52

Trebalo je vc odavno zameniti tablice jer ove datiraju izgledom iz 60 i neke, strasno... Licno mislim da je mnogo bolje staviti grb grada bez pocetnih slova, ako cemo u EU neka nam i tablice tako izgledaju. Makedonija naprimer je zamenila tablice pre 15 i kusur godina,kao i sve drzave bivse YU a mi moramo da kasnimo barem 20 godina za ostalim, strasno...

Autor backtrack 04 Maj 2009, 23:30

Smatram da bi na deo tablice izmedju oznake grada i broja najbolje bilo da se za svaki grad posebno doda njegov matičbi grb, a da na delu gde bi trebalo da stoje zvezdice EU stoji naš grb dvoglavog orla, pošto zvedice unije kako smo krenuli neće nikada tu ni stajati. Hvala na pažnji

Autor Mirko 14 Maj 2009, 15:12

Mogu i one stare tablice da se koriste samo da se na njih stavi svečani grb SRBIJE i da se prave okviri za Tablice sa onim plavim i da na tom plavom da bude SRB I zastava i opština. Naprimer BG Pa SVE GRB SRBIJE I Prva tri broja Pa tačka Izadnja 3 Broja Uštedeli bi vozači na Tablicama a i Nebi plaćali i Državi nove tablice...

Autor Nebojša 06 Jul 2010, 00:22

Tako je Neka budu one Stare tablise sa malim Izmenama Uštedeli bi SVI i država i vozači Nećemo valjda da idemo za evropskom unijom ko oce.

Autor Sava 06 Jul 2010, 00:31