home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Izvor : Novosti.rs

U Ministarstvu ekonomije tokom ove nedelje počeće pregovori sa menadžmentom “Dženeral motorsa” o realizaciji ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji GM i “Zastave”, kojim je predviđeno sklapanje dva “Opelova” modela u kragujevačkoj fabrici.

U “Zastavi” ukazuju na to da će u utorak biti preciziran datum pregovora. Takođe, i da će na sastanku u Ministarstvu ekonomije, menadžmentu GM biti ponuđeno da svoje modele sklapa u jednoj od dve bivše “Zastavine” fabrike, koje od restrukturiranja 2001. godine posluju samostalno. To su pogoni Fabrike rezervnih delova i “21. oktobra”.
Već potpisanim ugovorom između ove dve kompanije predviđeno je da sklapanje “Opelovog” modela “astra klasik 2” počne do kraja ove godine. Ostvarivanje tog projekta dovedeno je, međutim, u pitanje, jer “Fijat” ne želi da dozvoli sklapanje automobila drugih kompanija u svojim pogonima. “Zastava” je, inače, planirala da “Opelov” model montira na liniji za proizvodnju “punta”, ali će taj deo montaže

postati sastavni deo nove italijanske fabrike.
Ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji predviđen je i dvogodišnji bescarinski uvoz 8.300 modela “astra klasik” na našem tržištu. Od 1. avgusta prošle godine, na domaćem tržištu je prodato više od pet hiljada tih automobila, po ceni od 10.800 do 11.500 evra.
Na sastanku sa “Zastavinim” sindikalcima, ministar Mlađan Dinkić je rekao da “Dženeral motorsu”, ukoliko se ne postigne sporazum, više neće dozvoliti bescarinski uvoz automobila.

Nisu konkurencija

Menadžment “Dženeral motorsa”, kako saznajemo, ne odustaje od proizvodnje svojih modela u Šumadiji, bez obzira na to što “Fijat” gradi najsavremeniju fabriku, u kojoj će se proizvoditi oko 300.000 automobila godišnje - namenjenih, pre svega, zapadnoevropskom tržištu.
Oni veruju da im “Fijat”, sa svojim modelima, ne predstavlja konkurenciju na tržištu jugoistočne Evrope, gde, pre svega, planiraju da plasiraju svoje proizvode.čitanja : 849Komentari