home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Proizvođači automobila BMW, Dajmler i nemački ogranci Dženeral motorsa i Forda saopštili su da planiraju da smanje proizvodnju, a neki od njih će privremeno obustaviti proizvodnju u pojedinim fabrikama.

Ogranak Dženeral motorsa Opel u Nemačkoj najavio je da će sledeće sedmice obustaviti proizvodnju u fabrici u Ajzenahu na tri sedmice, fabrika u Bohumu već je prestala da radi i počeće da radi za nekoliko nedelja.
Planirano je i smanjenje proizvodnje za 40.000 automobila u odnosu na plan za 2008. godinu, a saopšteno je da će se posledice finansijske krize u svetu osetiti i u drugim fabrikama Dženeral motorsa u Evropi - u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Španiji, a da se vode pregovori i o smanjivanju kapaciteta u noćnoj smeni u Antverpenu u Belgiji.
"Osećamo efekte finansijske krize. Ljudi čuvaju novac i ne naručuju automobile", kazao je portparol Opela u Ruselshajmu Andreas Kremer.
BMW je saopštio da će 20.000 vozila koji su bili namenjeni američkom tržištu isporučiti u Rusiju ili Kinu zbog slabe prodaje u Severnoj Americi, a to znači da će proizvodnja biti smanjena za 20.000. Nemački ogranak Forda najavio je da će smanjiti proizvodnju i otpustiti 204 radnika koji nisu radili sa punim radnim vremenom u fabrici u Sarluisu na zapadn Nemačke, dok će fabrika u Kelnu, na severozapadu zemlje, nastaviti da radi bez promena.
Portparol Forda Bernd Majer (Bernd Meyer) kazo je da u fabrici u Sarluisu radi 6.500 ljudi.
Dajmler je najavio da želi da namerava da zadrži proizvodnju na niskom nivou i da promene mogu da se osete u fabrici u Alabami i u nemačkim postrojenjima.
Ta kompanija je tokom leta najavila da će ove godine zaustavii proizvodnju u najvećem postrojenju u Zindelfingenu 17. decembra, ranije nego što je uobičajeno pred novogodišnje i božićne praznike i da će proizvodnja nastaviti u januaru.
Među kompanijama koje neće smanjivati proizvodnju je Porše, koji planira da u fabrikama u Štutgartu i Lajpcigu održi pun kapacitet.
Analitičar Global insajta iz Londona Pol Njutn (Paul Newton) kazao je da očekuje da će prodaja automobila u septembru opasti za 20 odsto u Velikoj Britaniji, 25 odsto u Španiji, 12 odsto u Italiji i između pet i 10 odsto u Nemačkoj.

Izvor : Beta.co.yučitanja : 969Komentari