home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Češka automobilska industrija moraće zbog svetske finansijske krize i smanjenja globalne potražnje za novim automobilima da otpusti skoro 10 odsto radnika, predviđa češko Udruženje automobilske industrije.

Otpuštanje ukupno oko 10.000 radnika po najnovijoj, crnjoj prognozi odnosiće se, po rečima Antonjina Šipeka iz tog Udruženja, pre svega na radnike koje su češkim fabrikama automobila i autodelova dovele posredničke agencije.
"Fabrike će nastojati da otpuštanja ne pogode stalno zaposlene radnike", kazao je Šipek on lajn izdanju dnevnika "Mlada fronta Dnes". Šipek je ocenio da će u goroj poziciji biti kooperanti i proizvođači autodelova nego same fabrike automobila.
Dosadašnje prognoze Udruženja automobilske industrije govorile su o otpuštanju oko 2.500 od ukupno 120.000 ljudi koliko u Češkoj zapošljava ta industrijska grana.
Najveći češki proizvođač automobila "Škoda" iz Mlade Boleslave planiranim obustavljanjima proizvodnje na po nedelju dana, nastoji da se oslobodi zaliha u magacinima, koje se gomilaju pošto kupci pre svega sa Zapada u periodu recesije dobro razmišljaju da li je trenutak za kupovinu novog automobila.

Izvor : Beta.co.yučitanja : 1307Komentari