home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Prodaja vozila u SAD smanjena je za čitavih 32 odsto u oktobru, na nezapamćen nivo u poslednjih 25 godina, pri čemu prednjači "Dženeral motors" (GM) sa 45-procentnim kolapsom prodaje.

Pad prodaje pogodio je sve američke proizvođače automobila, a dva među najvećima na svetu, "Ford" i GM, objavili su da je njihova prodaja u oktobru smanejna za 30, odnosno 45 procenata, u poređenju sa istim mesecom minule godine.
Ugrožena oštrijim uslovima kreditiranja i pogoršanjem ekonomske situacije, američka prodaja pala je prošlog meseca na najslabiji mesečni nivo od februara 1983. godine, pokazali su danas objavljeni podaci.
Analitičari, međutim, ocenjuju da bi situacija mogla biti još teža i da kriza nije dostigla vrhunac, prenele su agencije.
Potpredsednik GM za Severnu Ameriku Mark Lanev izjavio je da američka automobilska industrija prolazi kroz najgoru krizu od Drugog svetskog rata, dok je treći po veličini američki proizvođač vozila "Krajsler" procenio da se tržište SAD "nalazi u padu bez presedana." Ukupna prodaja "tri velikana" iz Detroita - GM-a, "Forda" i "Krajslera" - na američkom tržištu smanjena je u oktobru 38,3 odsto, na 389.805 jedinica, dok je njihov udeo na domaćem tržištu pao na 46,5 procenata, sa 52,3 odsto u septembru.
Prema saopsetnju GM, mesečna prodaja posrnula je ispod 200.000 jedinica prvi put od 1975. godine.
Podaci o prodaji vozila u četiri evropske zemlje, objavljeni u ponedeljak, pokazuju da se efekti usporavanja šire i na druge zemlje.
U Španiji je, na primer, prodaja smanjena čak 40 procenata, a u Italiji 19 odsto.
Prodaja "Tojote" pala je 23, a "Honde" 25 procenata, "Nisan" je zabeležio oktobarsko smanjenje prodaje od 33 odsto, a "Krajsler" 35 procenata, u odnosu na isti lanjski mesec.
"Ford" je saopštio da će smanjiti proizvodnju putničkih kola i terenskih vozila u narednim sedmicama kresanjem prekovremeneog rada i zatvaranjem pojedinih pogona.
Prodaja automobila i lakih kamiona u SAD je u oktobru smanjena na oko 836.000, nakon pada ispod jednog miliona u septembru, prvi put u poslednjih 15 godina.

Izvor : Tanjug.co.yučitanja : 793Komentari