home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Audi, filijala nemačkog Folksvagena (Volkswagen), zabeležio je porast prodaje u oktobru - suprotno trendu tržišta, ali je najavio da će početi sa smanjenjem proizvodnje oko Nove godine.

Prodaja Audija u svetu je u oktobru porasla za 7 odsto, na više od 82.000 automobila, navodi se u saopštenju kompanije. Glavni konkurenti Audija, BMW i Dajmler (Daimler) su u istom mesecu zabeležili pad prodaje od osam, odnosno 18 odsto.
Prodaja Audija je od početka januara do kraja oktobra porasla 3,3 odsto na skoro 845.000 automobila, kao rezultat jakog prisutva u Aziji,a naročito u Kini koja je Audijevo drugo po veličini tržište posle Nemačke. U Kini je prodaja Audija u oktobru skočila 25 odsto na 9,600 kola.
Za dobar rezultat su takođe zaslužni novi modeli Audija, A3 i A6, koji su doprineli porastu prodaje u zapadnoj Evropi, kao na primer porast od 10 odsto u Italiji i 14,5 odsto u Francuskoj.
Kompanija je potvrdila da joj je cilj da proda više od milion automobila ove godine.
"Audi je na dobrom putu ali naravno mi smo sve vise pogođeni teškim spoljnim faktorima", rekao je direktor firme Rupert Štadler, navodi se u saopštenju.
Portparol Audija rekao je agenciji AFP da će što se tiče prodaje Audi do kraja godine ostvarivati napredak ali da je "teško proceniti" kako će izgledati 2009. godina i zato je doneta odluka da se smanji proizvodnja.
Dve nemačke fabrike Ingolštat na jugu i Nekrasulm na jugozapadu su zabrinute zbog neograničenog produženja godišnje pauze, a portparol je naglasio da će detalji o tome biti poznati u narednim danima.
Matična kuća Folksvagen, koja je takođe do sada bila pošteđena krize, odlučila je da preduzme silične mere i ukinula je 500 radnih mesta srednjeg ranga u Nemačkoj.
Nemačke automobilske kuće BMW, Daimler i Porše (Porsche) su takođe najavile smanjenje proizvodnje da bi se prilagodili padu prodaje.

Izvor : Beta-AFPčitanja : 731Komentari