home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Novi model "Tojotinog" manjeg kompaktnog vozila iQ proglašen je "Automobilom godine" u Japanu, saopštio je organizator nadmetanja.

Automobilom godine inostrane proizvodnje proglašen je "sitroen C5" sedan, a odluku o automobilima godine doneo je žiri sastavljen od 65 novinara i stručnjaka koji prate kretanja u automobilskoj industriji.

"Tojota" bi mogla da iskoristi nagradu u reklamne svrhe, kako bi podstakla prodaju tog vozila, u situaciji naglog pada potražnje za automobilima. Prodaja vozila u Japanu pada tri uzastopna meseca, a u SAD već 12 meseci, podsetila je agencija Blumberg.

Model iQ, sa motorom od jednog litra i četiri sedišta, prodaje se u Japanu od 20. novembra i košta između 1,4 miliona jena (14.300 dolara) i 1,6 miliona jena.

Automobil "mini one" nemačkog proizvođača BMW košta 2,08 miliona jena, a "Dajmlerov" mali auto "smart fortu" prodaje se za 1,76 miliona.

Cilj "Tojote" je da prodaje 2.500 vozila iQ mesečno. Automobil će pod istom oznakom biti ponuđen evropskom tržištu početkom 2009. godine.

Izvor : Tanjug.co.yu

Foto : Toyota

VIDEO : Toyota iQčitanja : 840Komentari