home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanski treći veliki proizvođač automobila "Nisan" je saopštio da će smanjiti proizvodnju u Japanu za još 72.000 vozila tokom ove poslovne godine do sledećeg marta, zbog pada potražnje, prenela je agencija Blumberg.

"Nisan" će uvesti dane bez proizvodnje i usporiti montažne trake u fabrikama u Toćigi i Kjušu, a od idućeg meseca će smanjiti broj smena i u fabrici u Opami. U januaru će u okviru mera štednje biti ukinuto 500 radnih mesta, pored 2.000 otkaza u oktobru.

Na drastične rezove "Nisan" je prinuđen zbog sve veće nazaposlenosti i skupljih kredita, što smanjuje potražnju za novim vozilima u svetu. Pored pada kupovine na tržištima Severne Amerike, Evrope i Japana, oseća se znatno usporena potražnja i u zemljama sa visokom stopom prodaje, kao što su Kina, Indija i Rusija.

U oktobru je ukupna prodaja automobila u SAD spala na najniži nivo u poslednjih skoro 17 godina.

"Nisan" je 31. oktobra objavio da će proizvodnju vozila smanjiti za više od 200.000 do 31. marta 2009. Ukupna prodaja kompanije neće se mnogo promeniti u odnosu na minulu fiskalnu godinu, kada je isporučeno 3,77 miliona vozila. Cilj kompanije bio je da proda 3,9 miliona. Prodaja "Nisana" u SAD prošlog meseca smanjena je 37 procenata.

Izvor : Tanjug.co.yučitanja : 760Komentari