home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Dok veliki proizvođači automobila u SAD i Evropi traže pomoć njihovih vlada, druga najveća evropska auto-kompanija, francuski "Reno", upozorila je da je svetska automobilska industrija u opasnosti od kolapsa.

U traženju izlaza, Francuska se ponudila da u januaru bude domaćin svetskim liderima koji bi trebalo da pokažu da li mogu da ponude i neka konkretna rešenja jer su se na samitu G-20 u Vašingtonu minulog vikenda saglasili samo o principima neophodnim da bi se sprečilo dalje zaoštravanje globalne ekonomske krize.
Pariski samit će okupiti svetske lidere, ali i najpoznatije ekonomiste i i predstavnike auto-industrije. U saopštenju objavljenom u utorak, francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da će biti domaćin skupa u januaru zbog toga što svetski lideri moraju da pokažu da mogu da ponude "konkretna rešenja." Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Štros-Kan upozorio je da je lista zemalja koje traže pomoć svakog dana sve veća, izvestio je Rojters.
Mnoge vlade već su usvojile mere za ozdravljenje privrede, ali praktičnih rezultata nije bilo- kriza se pogoršava.
Evropski zvaničnici pažljivo prate kako će SAD pomoći posrnuloj industriji, nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da "želi da bude sigurna da pomoć američkoj autoindustriji neće dovesti u nepovoljan položaj konkurentnost evropske auto-inudustrije." Američki sekretar za finansije Henri Polson izjavio je da se protivi planu demokrata, po kome bi deo paketa za spasavanje finansijskog sekora od 700 milijardi dolara trebalo upotrebiti za pomoć automobilskoj industriji i vlasnicima nekretnina.
On je u pretresu u Kongresu insistirao da taj plan ostane fokusiran na stabilizaciju ukupnog finansijskog sistema putem otkupljivanja akcija u bankama zapalim u teškoće, preneo je "Glas Amerike". Polson je to rekao samo nekoliko sati pre drugog pretresa u Kongresu, na kojem direktori vodećih automobilskih kuća danas traže pomoć države.
Gigantski američki proizvođači automobila, "Krajsler", "Ford" i "Dženeral motors" zapretili su pred senatskim komitetom u Vašingtonu da bi mogli da bankrotiraju ukoliko im se uskrati pomoć vredna 25 miliajrdi dolara, a predsednik "Forda" Alan Mulali izjavio je da bi propast kompanija kakva je "Ford" potresla celu američku privredu.
Demokrate u Kongresu podržavaju predlog da se 25 milijardi dolara iz plana za spasavanje ekonomskog sektora upotrebi za pomoć proizvođačima automobila, ali Bušova administracija smatra da bi auto-industrija morala da se reorganizuje, uz pomoć ranije odobrenih zajmova.
Svi se uglavnom slažu da bi kolaps "velike trojke" predstavljao snažan udarac američkoj privredi, iako za sada izostaje dogovor oko toga kako im pomoći, tako da će odluka o tome verovatno biti prepuštena Baraku Obami, koji u januaru preuzima predsednički položaj.
U potrazi za dobrim rešenjima su i druge zemlje, koje kriza nije mimoišla ili tek stiže. Tako je ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da njegova vlada mora da izdvoji dodatnih 180 milijardi dolara da bi stabilizovala ekonomiju. Moskva je do sada potrošila oko 200 milijardi dolara u seriji mera da se spreči ekonomsko usporavanje, ali se pokazalo da to nije dovoljno. Svetska banka je u međuvremenu smanjila predviđanja rasta ruske privrede za ovu i 2009. godinu.
Indija takođe brine zbog posledica globalne krize na njenu stopu privrednog rasta, pa je vlada najavila kresanje kamata i pozvala biznismene da snize cene i da se odreknu dela profita kako bi pomogli stimulisanje indijske ekonomije.

Autor : Tanjug.co.yučitanja : 728Komentari

Republikanski senator Ričard Šelbi je lepo rekao da pozajmica "velikoj trojci" ništa ne bi rešila, jer detroitski giganti imaju probleme za koje su sami krivi. On je savetovao da kompanije proglase stečaj, te da u vakuumu pokušaju da izvšre reorganizaciju. Jedan od direktora Krajslera je na to odgovorio da je pitanje da li bi se kompanije posle izvukle iz stečaja. Izgleda da bi američke auto kompanije i dalje nastavile po starom, a da njihove dugove plaća narod kome su uvaljivali svoje proizvode.

Autor Bane 19 Nov 2008, 18:04

Pa sa svetskih berzi je nestalo 25 000 milijardi dolara.
Ljudi pa to je 25 000 milijardi.
Davali kredite po osnovu hipoteka na nekretnine. Mi smo 1991-1993. stampali dinare bez pokrica i desilo se ... sto se desilo. Sada ameri imaju elektronske dolare bez pokrica. Razlika je u tome sto su oni najvece trziste na svetu pa su u recesiju povukli ceo svet. Necemo se tako lako oporaviti

Autor Aco 19 Nov 2008, 20:59

Pet osnovnih stvari treba da ima savremeni automobil:

1.bezbednost
2.cena
3.pouzdanost i dugotrajnost
3.konfor
4.niska potrosnja
5.dizajn

Ovo su prepoznali Juzno Korejanci

Autor ChedomirADELAIDE 20 Nov 2008, 08:59

Chedomire.... to je ŠEST stvari :D

Autor Goxxy 20 Nov 2008, 11:48

U pravu si ;-/

Autor ChedomirADELAIDE 21 Nov 2008, 07:48