home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američki autogigant "Dženeral motors" (GM), kome preti bankrot, najavio da će uskoro započeti rasprodaju svojih nekretnina u Evropi i SAD da bi i na taj način popravio nezavidnu finansijsku situaciju.

Rukovodstvo GM je saopštilo, kako prenosi londonski poslovni dnevnik "Fajnenšel tajms", da će već u decembru prodati deo svojih poslovnih zgrada u Evropi čija vrednost se procenjuje na oko 200 miliona evra, ili 257 miliona dolara.

GM takođe namerava da uskoro proda, putem aukcijske ponude, svoju velelepnu upravnu zgradu u Detroitu, čija vrednost je ranije procenjena na oko 500 miliona dolara.

Cene nekretnina su, međutim, u SAD tokom minulih godinu i po dana, usled kraha stambenog tržišta, opale oko 25 odsto pa bi GM prodajom svoje upravne zgrade verovatno mogao da dobije osetno skromniju sumu od realne vrednosti tog zdanja.

Čelnici GM su ranije ovog meseca zatražili hitnu pomoć od federalne vlade u Vašingtonu za njihovu i preostale dve velike automobilske kompanije u SAD - "Ford" i "Krajsler" - u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Generalni direktor GM -a Rik Vagoner je pre dve sedmice u američkom Kongresu izjavio da će njegova kompanija, ukoliko odmah ne dobije vladinu finansijsku pomoć, verovatno objaviti bankrot početkom iduće godine.

Vagoner tvrdi da bi bankrot GM -a mogao da košta prvu svetsku privrednu silu gubitka oko dva i po miliona radnih mesta. To je, izgleda, podstaklo novoizabranog američkog predsednika Baraka Obamu da od Kongresa zatraži hitnu i obimnu pomoć za domaću autoindustriju.

GM je samo u trećem tromesečju ove godine imao gubitak, zbog drastičnog pada tražnje i prodaje vozila na američkom i svetskom tržištu, od sedam milijardi dolara.

Rukovodstvo kompanije, koja je već 77 godina uzastopno svetski lider u proizvodnji automobila, upozorilo je prošle sedmice domaću javnost da GM u decembru, zbog daljeg ubrzanog gomilanja gubitaka i lošeg plasmana vozila, neće biti u stanju da isplati zaradu zaposlenima. Prodaja automobila u SAD je, inače, opala 21 odsto u trećem kvartalu i 45 procenata u oktobru, a takav trend je verovatno nastavljen i u novembru.

Čelnici GM su, nakon što je kompanija u protekle četiri godine imala 73 milijarde dolara gubitaka, od početka 2008., zatvorili niz pogona i smanjili broj zaposlenih, u nastojanju da i na taj način umanje troškove poslovanja i tekuće gubitke.

Autor : Tanjug.co.yučitanja : 1104Komentari