home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Najveći južnokorejski proizvođač automobila "Hjundai motor" prognozira da će svetska prodaja automobila ove godine opasti najmanje 7,7 odsto, kao posledica recesije koja je zahvatila svet.

Prodaja može pasti ispod 60 miliona automobila, sa procenjenih 65 miliona u 2008, izjavio je zamenik direktora "Hjundaija" Čoi Dže Kuk.
"Ova godina biće kritična za sve proizvođače automobila, jer bi moglo doći do velikih potresa u tom sektoru zbog usporavanja prodaje i prevelikih kapaciteta", rekao je Čoi. Globalni kapaciteti u industriji automobila procenjuju se na oko 90 miliona vozila godišnje.
"Hjundai" i njegova podružnica "Kia motors" su smanjili proizvodnju posle pada prodaje automobila u SAD na najniži nivo za 26 godina i slabljenja tražnje u Evropi, ali i Kini i drugim tržištima u usponu.
Slične korake su preduzele i japanske "Tojota" i "Honda". "Tojota" u 2008. očekuje prvi operativni gubitak za 71 godinu, podsetila je agencija Blumberg. "Hjundai" do sada beleži slabe porudžbine automobila za januar, rekao je Čoi.
Ta autokompanija i "Kia" su ranije ovog meseca prognozirale prodaju od 4,2 miliona automobila u 2008, manje od planiranih 4,8 miliona. "Hjundai" i "Kia" imaju kombinovani kapacitet proizvodnje od 5,3 miliona vozila godišnje.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Hyundaičitanja : 845Komentari