home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Druga velika japanska automobilska industrija „Honda” je najavila novo smanjivanje proizvodnje za još 50.000 kola u fabrikama u Japanu i Severnoj Americi zbog globalne recesije koja je drastično smanjila potražnju za automobilima.

Proizvodnja u Severnoj Americi biće ukupno smanjena do 290.000 jedinica, na 1,26 miliona vozila u fiskalnoj godini koja se završava u martu, u poređenju sa planiranih 1,46 miliona kola, navodi se u saopštenju kompanije.
Japanska proizvodnja, takođe, pašće na 1,15 miliona ove godine, u odnosu na raniji plan proizvodnje od 1,31 miliona vozila.
Ukupna prodaja kola u SAD, najvećem tržištu automobila na svetu, mogla bi pasti na 10,5 miliona, po predviđanjima stručnjaka „Dženeral motorsa”.
„Honda” namerava da otpusti svih 3.100 radnika zaposlenih na određeno vreme u Japanu u aprilu zbog pada potražnje, prenela je agencija Kjodo.
Proizvodnja kola „Honde” u finansijskoj godini koja se završava 31. marta biće za oko 12 odsto manja od prvobitno planiranog nivoa u Japanu i oko 14 procenata manje u SAD.
„Hondina” filijala „Jaćijo” planira da smanji proizvodnju mini vozila za oko 21.000 u japanskoj fabrici i da obustavi proizvodnju na osam dana.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Hondačitanja : 1136Komentari