home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Francuski Reno, drugi proizvođač automobila u zemlji, objavio je gubitak u drugom polugodištu 2008. od 982 miliona evra, mnogo veći od očekivanja.

Reno je obećao dalje kresanje troškova na svim nivoima, kako bi se ublažile posledice najvećeg pada prodaje vozila u poslednjih 15 godina. U drugom polugodištu prethodne godine, Reno je ostvario neto prihod od 1,42 milijarde evra, a ukupan prihod je pao 16 odsto, na 16,9 milijardi evra.

Izvršni direktor Renoa Karlos Gon izjavio je da će kompanija ubrzati proces kresanja troškova, smanjivanjem zaliha i zamrzavanjem investicija. On je ocenio da je finansijska i ekonomska kriza "ogromnih dimenzija" pogodila globalnu privredu u 2008. godini.

Kompanija je saopštila da je održavanje redovnog priliva svežeg novca "jedini prioritet u 2009. godini". Reno ima 653 milion evra operativnih gubitaka u drugoj polovini godine, u poređenju sa operativnim profitom od 632 miliona evra u godini ranije.

Reno je smanjio cilj prodaje kola u 2009, na tri miliona vozila, sa 3,33 miliona, a planira da smanji proizvodnju i ukine jedan broj radnih mesta nakon posrtanja evropskog auto-tržišta, što je pogodilo prodaju i povećalo izdatke za nabavku sirovina, drastično smanjujući zaradu kompanije.

Na poslovanje Renoa uticala je i jedna serija loših procena i loše utvrđenih rokova za ponudu novih modela. Jeftini sedan "logan", koji je podstakao Renoovo poslovanje na tržistima u usponu, nije ispunio očekivanja na tržištu Indije zbog visoke cene.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Renaultčitanja : 1040Komentari

I ne cudi me... Obzirom na sta lici ova laguna. Da ga nema Clio davno bi propali.

Autor Laki 13 Feb 2009, 18:40

Da..manje vise to je tacno.

Najavili su da ce se najverovatnije povuci iz te kategorije.

Autor Eki 13 Feb 2009, 20:16

@Eki

Gde si tačno pronašao tu vest?

To bi bila neviđena bomba za Renault i definitivan kraj Karlosa Gona, koji je mnogo dobar čovek i neverovatan organizatorski mag. On je i onako dobio po ušima što se Renault povukao iz E segementa posle katastrofe sa Vel Satisom.

Autor Bane 15 Feb 2009, 00:57