home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Španska vlada odobrila je paket pomoći svojoj autoindustriji, vredan četiri milijardi evra, objavljeno je u Madridu.

Paket bi trebalo da ojača konkurentnost automobilskog sektora, koji u španskom bruto domaćem proizvodu učestvuje sa šest odsto. Novac će biti usmeren na razvoj i proizvodnju automobila na električni pogon i hibridnih vozila, kao i na podršku kreditima za kupovinu automobila, a trebalo bi i da pomogne da se održi sadašnji nivo zaposlenosti u tom sektoru, obrazložila je vlada Španije.

Automobilska industrija Španije zapošljava oko 350.000 ljudi. Lokalne fabrike automobila su poslednjih meseci najavile smanjenje broja radnika i ograničavanje proizvodnje.
U Španiji je sedište fabrike automobila "Seat", koja je u sastavu najvećeg evropskog proizvođača automobila "Folksvagen" (Wolkswagen). U zemlji svoje fabrike imaju i američke kompanije "Dženeral motors" (General) i "Ford".
Prodaja automobila u Španiji je prošle godine pala za rekordnih 28 odsto, na 1,16 miliona vozila.
Pomoć svojim auto industrijama najavile su i druge evropske zemlje. Britanska vlada je saopštila da će proizvođačima automobila dati kreditne garancije ukupne vrednosti 2,3 milijardi funti (2,5 milijardi evra).
Francuska je svojim kompanijama "Reno" i "PSA Pežo Sitroen" obećala po tri milijarde evra u obliku povoljnih kredita. Nemačka i Italija za sada pokušavaju da podrže potražnju bonusom za kupovinu novog automobila sa više ekoloških prednosti.

Autor : Tanjug.co.yu

Foto : Seat

 čitanja : 1210Komentari