home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U Austriji od 1. aprila treba da stupi na snagu uredba o uvođenju premija za stare automobile, čiji se vlasnici odluče da ih daju na otpad. Predviđeno je da za svako vozilo koje je starije od 13 godina, država plati 1.500 evra. Slična mera se u Nemačkoj pokazala uspešnom i podstakla je prodaju novih vozila, koja je zbog globalne finansijske krize, značajno opala.

U Nemačkoj, vlasti od kraja januara plaćaju 2.500 evra na stara vozila, ukoliko se vlasnik odluči na kupovinu novih.
U Austriji ta premija je manja, iznosi 1.500 evra, a prema odluci vlade je za to određeno 45 miliona evra od čega će po polovinu izdvojiti država i automobilska branša.
To znači da će premija važiti za maksimalno 30.000 putničkih vozila, i čitava akcija se završava čim se fond isprazni, odnosno najkasnije 31. decembra.
Pravo na premiju imaju samo vlasnici čija vozila su u Austriji prijavljena pre 1. januara 1996, i premiju dobijaju samo prilikom kupovine novog vozila ili probnog vozila od prodavaca u Austriji.
Takođe, zakon zahteva da vlasnik vozila, za koju treba da dobije premiju, mora dokazati da je vozilo bilo najmanje pet godina prijavljeno na njegovo ime. Vozilo mora biti posedovati i potvrdu o tehničkoj ispravnosti i biti u voznom stanju.
Nacrt zakona je u parlamentu i detalji još mogu biti promenjeni. On bi trebalo 11. marta da bude usvojen.
Prema nacrtu zakona predviđeno je da trgovac sve formalnosti reši za klijente. On mora organizovati besplatno odvoženje na otpad, izdati potvrdu i novo vozilo prijaviti finansijskim vlastima. Tek potom kupac dobija prebačen novac od premije.
Kritičari tog zakona ukazuju da stare automobile voze pre svega oni koji sebi ne mogu da priušte novo vozilo, pa bi za dobijanje premije morali da uzimaju skupe kredite ili kupuju na lizing.

Autor : Tanjug.co.yučitanja : 852Komentari