home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Krajsler i Dženeral motors, koji su do sad primili 17,4 miljarde dolara, od vlade Sjedinjenih država sada traže više nego dvostruko novca - ukupno 39 milijardi.

Zahtevi, sadržani u planovina rerstrukturiranja kompanija, praćeni su planovima gašenja još hiljada radnih mesta, smanjenjem broja modela i marki automobila, ustupcima radničkih sindikata i izgledima za čak dodatna smanjenja troškova.

U dramatičnom priznanju da su se uslovi za rad automobilske industrije SAD značajno pogoršali za samo dva meseca, GM je otpustio 47 hiljada zaposlenih u svetu od početka godine - što je 19 odsto radne snage kompanije. GM je takođe objavio da će zatvoriti pet fabrika u SAD, mada ih nije imenovao.

GM navodi da će mu trebati do 30 milijardi dolara od ministrstva finansija, uključujući 13,4 milijarde koje je već dobio. Najveći fabrikant automobila na svetu navodi da će do marta ostati bez para, da mu za idući mesec trebaju dve milijarde, a za april još 2,6 milijade dolara.

Krajsler traži pet milijardi dolara novih zajmova uz četiri milijarde koje je dobio u decembru. To su dve milijarde dolara više nego što se očekivalo. Krajsler kaže da će otpusti još tri hiljade radnika i obustaviti proizvodnju tri modela vozila.

Autor : Beta.co.yučitanja : 702Komentari