home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Generalni direktor Fiata Serđo Marčione izjavio je da je "zapanjen" rečima komesara EU za industriju, koji je izrazio skepticizam o mogućnostima tog italijanskog autoproizvođača za kupovinu udela u drugim automobilskim kompanijama.

Fiat, koji je u pregovorima o ulasku u savez s američkim autoproizvođačem Krajsler, negirao je navode nemačkih zvaničnika o ponudi kompanije iz Torina da kupi udeo u Opelu.

Evropski komesar za industriju Ginter Ferhojgen rekao je da "Fiat nije evropski autoproizvođač koji trenutno stoji najbolje". On je dodao da je njegova prva reakcija na navode o namerama Fijata da kupi Opel i Krajsler bila "iznenađenje".

"Pitam se gde će ova zadužena kompanija dobiti sredstva da istovremeno podupre dve takve operacije", rekao je Ferhojgen.

Marčione je rekao da je "zapanjen tonom i sadržajem" reči i dodao da evropski komesar ne bi trebalo da iskazuje nacionalnu pristrasnost (Ferhojgen je Nemac).

Makione je rekao da koliko on zna Fiat nije u direktnim razgovorima s Opelom, koji je inače u vlasništvu američkog Dženeral Motorsa koji je, kao i Krajsler, u finansijskim problemima. Vlada SAD postavila je rok za obe firme da izvrše restrukturiranje.

Italijanski proizvođač je kasnije na zahtev organizacije koja kontroliše berzu saopštio da želi da "razjasni da osim, već najavljenog strateškog saveza s Krajslerom, nije izneta ponuda za sticanje udela u Opelu".

Nemački zvaničnici su rekli da su Fiat i kanadsko-austrijski snabdevač auto-industrije Magna zainteresovani da preuzmu nemačkog proizvođača automobila Opel.

Autor : Beta-AP

Foto : Fiat čitanja : 836Komentari