home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Japanska kompanija "Tojota", najveći proizvođač vozila na svetu, počela je pregovore o čvršćem povezivanju sa "Mazdom". Cilj razgovora je obezbeđivanje ključnih delova za izradu hibridnih benzinsko-električnih vozila manjem rivalskom partneru, javila je japanska agencija Kjodo.

"Tojota" očekuje da će isporučene baterije i motori biti korišćeni u okviru "Mazdinog" plana izrade hibridnih autmobila, koji će se ostvarivati u periodu izmedju 2010. i 2015. godine. Razgovori dveju kompanija započeli su pošto je "Mazda" zatražila delove za hibridne automobile od najvećih svetskih proizvodjača.
       
Rojters, medjutim, izveštava da za tu vest nije mogao dobiti potvrdu u "Tojoti".
"Nismo doneli nikakvu odluku o isporuci naših delova za hibride 'Mazdi'", kazao je portparol "Tojote" u Tokiju, naglašavajući da "kompanija ne može potvrditi da su pregovori u toku dok se ne postigne zvaničan sporazum".
     
Eventualni ugovor izmedju "Tojote" i "Mazde" otvorio bi put za slično poslovno povezivanje proizvodjača automobila zbog sve veće potražnje za vozilima manje potrošnje goriva u Japanu, pogotovo posle nedavne odluke vlade u Tokiju da smanji poreze i obezbedi subvencije za nabavku hibrida i drugih ekoloških automobila.
      
"Mazda", koja planira da udje na tržište hibrida posle 2015. godine, biće u stanju da izradi takvo vozilo ukoliko postigne dogovor sa "Tojotom", smatraju analitičari. Prodajom delova "Mazdi", kao manjem rivalu, "Tojota" će moći da smanji troškove za ključne hibridne komponente zbog masovne proizvodnje.
     
"Tojota" je ranije obezbedila hibridnu tehnologiju i delove za "Nisan" i američki "Ford", sa kojima "Mazda" ima ugovor o poslovnoj saradnji na razvoju hibridne tehnologije.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Toyotačitanja : 541Komentari