home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Kanadska kompanija „Magna” i ruska „Sberbanka” promenile su ponudu za kupovinu „Opela”, evropske podružnice američkog „Dženeral Motorsa” (GM), tako da bi, ukoliko sporazum bude postignut, kontrolisale po 27,5 odsto nemačkog proizvođača automobila, umesto ranije planiranih 20, odnosno 35 odsto.

GM bi posedovao 35 odsto akcija, a u vlasništvu zaposlenih u „Opelu” bilo bi preostalih deset procenata, preneo je Rojters.

Ova promena ponude može delimično da otkloni bojazan nemačke vlade od prevelikog uticaja ruske banke, koja je pre nekoliko nedelja pokrenula pregovore o prodaji svog potencijalnog udela jednom ruskom automobilskom koncernu.

Najveća konkurencija rusko-kanadskoj ponudi je ponuda belgijskog finansijskog investitora „RHJ Internešenel”, a pretendent za kupovinu „Opela” bi mogao da bude i kineski „Beiđig automotiv” (BAIC).

RHJ nudi smanjenje obima proizvodnje nemačke automobilske kompanije, dok „Magna” obećava rast, računajući na rusko tržište automobila, koje je u ekspanziji.

„Magna” pokušava da ubedi nemačku vladu i vlasti saveznih nemačkih država da njena ponuda garantuje dugoročnu nezavisnost „Opela” od GM-a i u perspektivi mu daje mogućnost da sam odlučuje po kom ključu će razvijati sopstvenu proizvodnju.

Sindikalni lider „Opela” Klaus Franc podržava zajedničku rusko-kanadsku ponudu. Prema njegovim rečima, predstavnici belgijske kompanije, za razliku od „Magne”, nisu posetili ni jednu fabriku „Opela”, a ponudu grade na bazi planiranog restruktuiranja GM-a.

„Planira se otpuštanje oko 500 inženjera, što može da rezultira prenosom važnog evropskog projekta u SAD”, navodi se u pismu Franca rukovodstvu kompanije.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 563Komentari