home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Na benzin evropskog kvaliteta vozači u Srbiji čekaće do kraja 2010. godine, kada bi trebalo da bude otvoren uvoz derivata, a do tada na pumpama će se prodavati gorivo koje zadovoljava isključivo domaće propise.

Iako se građani žale na loš kvalitet benzina, tržišnoj inspekciji u Ministarstvu trgovine od početka godine pristigle su svega 83 žalbe na pumpadžije.
- Najviše prijava, čak 46, podneto je u Beogradu, a najveći deo se odnosio na netačno merenje i prodate količine - kažu u sektoru tržišne inspekcije. - Posle utvrđivanja nepravilnosti i potvrđivanja navoda potrošača, u dva slučaja podnete su prekršajne prijave.
I većina prodavaca novih četvorotočkaša kod nas smanjuje broj pređenih kilometara posle kojih mora da se radi servis baš zbog lošijeg kvaliteta goriva.

U „Jugoinspektu“ koji kontroliše derivate iz naših rafinerija kažu da se građani najviše žale na stepen potrošnje goriva.
- Iz rafinerija Naftne industrije Srbije na domaće tržište isporučuju se naftni derivati koji zadovoljavaju zakonom propisani kvalitet, ali gorivo koje izađe iz naših rafinerija još nije u skladu sa evropskim propisima - kaže Dragiša Pejčić, direktor kontrole kvaliteta u „Jugoinspektu“. - Krajem sledeće godine i na domaćem tržištu biće samo derivati koji zadovoljavaju evropske norme i to je zakonski uređeno.

Pejčić kaže i da su najvažnije razlike između domaćih i evropskih normi u domenu kvaliteta u sadržaju olova, sumpora, benzena, aromata i olefina. U NIS, takođe, potvrđuju da je svo gorivo koje izađe iz rafinerija po kvalitetu u skladu sa propisima Srbije i da se radi nezavisna kontrola pre izlaska na tržište.

- Najbolje gorivo proizvedeno u našim rafinerijama je „evro 5 dizel“ koji ima 10 miligrama sumpora po kilogramu i to je u skladu sa normama u zemljama Evropske unije - kažu u NIS.

U naftnoj kompaniji ističu da proizvode 20.000 tona „evro dizela“ mesečno i planirano je da se uz modernizaciju povećava i proizvodnja. Prioritet je da do kraja 2012. godine iz NIS izlaze samo motorna goriva „evro 5“ kvaliteta.

Prigovor na pumpi

Kada vozač smatra da je sipao loš benzin, ili ima bilo kakvu primedbu na količinu ili uslugu, trebalo bi da uloži prigovor na pumpi. Trgovac koji je prodao gorivo dužan je da, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, razmotri prigovor i donese odluku u roku od osam dana.

Proizvodnja

30.000 tona bezolovnog benzina proizvedeno je tokom jula u Naftnoj industriji Srbije, dok je proizvodnja olovnih benzina iznosila svega 12.000 tona.

Izvor : Novosti.rsčitanja : 4236Komentari

Tuga, mi smo jedini u okruzenju da nemamo BMB98 ili BMB100. Cak i ovaj BMB95 je krsten osecam...

Autor lok 31 Jul 2009, 13:37

realno, blamiramo se... :(

Autor blam 31 Jul 2009, 17:33

Rusi nisu kupili NIS,nego monopol.Biće to i posle 2010,živi bili,pa videli!

Autor Zoki,Beograd 01 Avg 2009, 02:06

Slazem se sa Zokijem.
Ajde da vidimo i to cudo...

Autor nn 01 Avg 2009, 12:29