home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Češka fabrika automobila "Škoda auto" ostvarila je u prvom polugodištu ove godine čist profit od 2,7 milijardi kruna (105,8 miliona evra), što je 61,7 odsto manje nego u istom periodu lane.

Promet je istovremeno opao 19,7 odsto, na 89,7 milijardi kruna, rekao je agenciji ČTK portparol "Škode" Jaroslav Černi.

Kompanija je od januara do kraja juna prodala 329.641 automobil, 10,1 odsto manje na godišnjem nivou.

Rezultati poslovanja su pod direktnim uticajem aktuelne svetske ekonomske krize. "Škodi" je, doduše, opala prodaja za više od 10 odsto, ali je svetsko tržište automobila u istom periodu zabeležilo pad od 17,7 procenata.

Kompanija je tokom drugog tromesečja uspela da uspori pad prodaje, koji je u prva tri meseca ove godine bio 17,5 odsto. Svetsko tržište je u tom periodu opalo 20,7 odsto na godišnjem nivou.

Manje loše rezultate od rivala, "Škoda" je ostvarila zahvaljujući prodaji "staro za novo", u kojoj se, u više zemalja, uglavnom prodavala "škoda fabija".

S obzirom na potražnju "Škoda" je znatno redukovala proizvodnju. Firma je u svojim fabrikama u prvih šest meseci ove godine proizvela 247.064 vozila, što je 30,2 odsto manje nego u istom razdoblju lane, prenela je ČTK.

Profit "Folksvagena" u prvih šest meseci niži 81 odsto

 

Profit nemačkog "Folksvagena" (Volkswagen) opao je u prvih šest meseci ove godine za 81 odsto, na 494 miliona evra, saopštili su predstavnici kompanije.

Prošle godine u isto vreme, "Folksvagen" je zaradio 2,5 milijarde evra.

Najveći evropski proizvođač automobila u junu je prodao šest odsto više putničkih i privrednih vozila nego u istom periodu lane, ali mu to nije pomoglo da anulira loše rezultate iz prethodnih meseci. Ukupna prodaja u prvom polugodištu je opala za 9,4 odsto, na 51,2 milijarde evra.

U drugom tromesečju profit kompanije je na godišnjem nivou opao za 83 odsto, na 283 miliona evra. Tromesečni promet je smanjen za 7,7 odsto, na 27,2 milijarde.

"Folksvagen" se ne nada da bi ukupna prodaja ove godine mogla da premaši prošlogodišnju. Prognozu za ostatak godine, firma ipak nije objavila zbog "nestabilnog razvoja tržišta".

Autor : Tanjug.rs

Foto : Škoda, Volkswagenčitanja : 1008Komentari

pa normalno kad i jedna i druga marka kostaju bezobrazno puno! Sumanuto je ocekivati a se u vreme krize ti automobili mogu prodavati po cena iz dobrih vremena!

Autor Nedjo 31 Jul 2009, 18:23