home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Povećana potražnja automobila podstaknuta državnim programom "gotovina za olupine" pomogla je Fordu da zabeleži prvi skok prodaje u poslednje dve godine, saopštio je danas drugi po velični američki proizvođač motornih vozila.

Julske prodaje su označile prvo povećanje prodaje na godišnjem nivou za Ford od novembra 2007. godine i po svoj prilici su prvi plus bilo kog od šest velikih proizvođača od prošlog avgusta.

Ford još nije saopštio koliko je julsko povećanje. Kompanija je jula prošle godine prodala 161.071 vozilo, 15 procenata manje nego istog meseca 2007.

Učinak Forda svedoči o uspehu programa davanja popusta na kupovinu novog vozila, koji je predsednik Obama potpisao 24. juna kao deo šireg stimulativnog zakona o potrošnji 106 milijardi dolara.

Program vlade je zamišljen da se iz saobraćaja povuku i unište stara vozila koja zagadaju i previše troše i da se istovremeno pomogne prodavcima automobila da se izvuku iz recesije. Vlasnici starih vozila dobijaju rabat od 3.500 do 4.500 dolara da kupe nov štedljiv automobil.

Program se pokazao izuzetno popularan i doveo je do prodaje 250.000 novih automobila za samo nekoliko dana.

Ministar saobraćaja Rej Lahud (Ray LaHood) kaže da očekuje da će se sadašnji fond za rabat od milijardu dolara - za koji se računalo da će potrajati do novembra - iscrpsti ove sedmice. Predstavnički dom je u petak odobrio dodatne dve milijarde dolara.

Autor : Beta.rs

Foto : Fordčitanja : 547Komentari