home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Oporavak svetskog tržišta automobila na predkrizni nivo može se očekivati tek 2013. godine, ocenio je izvršni direktor koncerna "Folksvagen" Martin Vinterkorn.

Prodaja će, prema njegovim rečima, nastaviti da opada do kraja 2009. godine, što će rezultirati smanjenjem tržišta na 49 miliona automobila, odnosno za 17 odsto u poređenju sa predkriznim maksimumom. U predkriznoj 2007. godini u svetu je prodato oko 59,2 miliona putničkih i malotonažnih teretnih vozila. Oporavak ne bi trebalo očekivati ni iduće godine, rekao je čelnik jednog od najvećih svetskih automobilskih koncerna, ocenjujući da je "očigledno da će 2010. biti veoma teška".
"Pojavljuju se naznake da smo najgore u ovoj krizi prošli, ali potrebno nam je mnogo vremena za oporavak", rekao je Vinterkorn.
Nemački automobilski koncern je u septembru uspeo da poveća prodaju automobila na američkom tržištu za 1,5 odsto u poređenju sa septembrom 2008. godine, ali samo zahvaljujući programu "staro za novo" američke vlade.

Isti program stimulisanja automobilskog tržišta u Nemačkoj (gde je pri zameni starog automobila njegov vlasnik dobijao popust od 2.500 evra pri kupovini novog) omogućio je "Folksvagenu" da i tamo poveća prodaju.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 427Komentari