home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Grupacija koju predvode bivši direktori "Forda" podnela je poboljšanu ponudu za preuzimanje "Fordove" evropske filijale "Volvo", u očekivanju da će uspeti da pobedi kinesku autokompaniju "Džili" koja želi da kupi poznatu švedsku robnu marku, piše "Vol strit džornal."

Pozivajući se na izvor blizak kompanijama, list piše da grupu nazvanu "Kraun konzorcijum" (Crown consortium) predvode Majkl Dingman, bivši direktor "Forda" i nekadašnji "Fordov" i "Krajslerov" šef Shamel Rushvin.

Kineska holding kompanija "Džili" je ponudila oko dve milijarde dolara za preuzimanje "Volvoa", dok je američki konzorcijum izašao sa "manjom sumom", tvrdi neimenovani izvor blizak pregovaračima, ne navodeći iznos.

Analitičari ocenjuju da je "Džili" u prednosti zbog veće ponude, ali ističu da je "Kraun" mnogo verovatnija alternativa ako kineska firma nije uspela da postigne dogovor.

Prema medijskim izveštajima, konzorcijum "Kraun" ima finansijere u SAD koji sada pokušavaju da "Volvo"ostane u Švedskoj.

"Džornal" piše da će "Kraun" imati podršku "Forda" ako bude mogao da pronađe neophodan novac za završetak transakcije.

"Ford" je jedini veliki američki proizvođač automobila koji je uspeo da prebrodi krizu bez pomoći administracije u Vašingtonu, ali je morao da odrekne jednog broja filijala, među kojima i "Volvoa", kako bi obezbedio svež novac za nastavak poslovanja.

Nakon što je nagomilao gubitke od oko 30 milijardi dolara u periodu od 2006. do 2008. godine, "Ford" je ostvario profit od oko jedne milijarde dolara u trećem ovogodišnjem tromesečju i računa da će biti profitabilan u 2011. godini.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Volvočitanja : 712Komentari