home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Serđo Markione (Sergio Marchionne), koji je u periodu krize svetske autoindustrije prešao Atlantik prošlog leta i pored italijanskog "Fijata" stao na čelo posrnulog "Krajslera" uz pomoć američke administracije, najavio je da će se pitanje njegove dvostruke rukovodeće uloge rešiti za dve godine.

Markione, koga je američka vlada postavila za izvršnog direktora grupe "Krajsler" nakon što je kompanija izašla iz sudske zaštite od bankrota juna ove godine, požalio se da njegova radna nedelja traje 24 sata u sedam dana i da nema vremena za odmor.

On je precizirao da najveći deo dana provodi na rešavanju pitanja transfera "Fijatove" tehnologije u "Krajsler", što je ključni korak u naporima za oživljavanje američke kompanije.

Poznati preduzetnik je odbio da iznese više detalja, ali je najavio da se neće zadržati istovremneo na rukovodećim mestima u dvema kompanijama "u  jednom dužem periodu" i da će se za 24 meseca naći stalno rešenje za "Krajsler". Markione je tokom obraćanja na "Peterson institutu za međunarodnu privredu" u Vašingtonu" potvrdio da kompanija planira proizvodnju 1,4-litarskog motroa za "fijat 500" u "Krajslerovoj" fabrici motora u Dandiju, u Mičigenu, i da će "fijat 500", koji će se izrađivati u Meksiku, izaći sa montažnih traka krajem iduće godine.

"Fijat" je preuzeo 20 procenata akcija "Krajslera" početkom 2009, u okviru plana izlaska iz stečajnog procesa i može da poveća taj udeo na 35 odsto stvaranjem manjih, energetski efikasnijih vozila. Markione veruje da će "Fijat" uspeti da poveća udeo vlasništva u "Krajsleru."

Autor : Tanjug.rsčitanja : 761Komentari