home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Danas stupa na snagu novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, koji predviđa niz novina, uz mnogo oštrije kazne za učesnike u saobraćaju.

Zakon će početi da se primenjuje od sutra, 11. decembra.

Prema odredbama zakona, novčana kazna za nevezan sigurnosni pojas i telefoniranje u vožnji (bez hendsfrija) iznosi 5.000 dinara.

Pravo u zatvor otići će vozač koji upravlja vozilom pod dejstvom alhohola sa više od dva promila u krvi ili ako odbije da se podvrgne alko- testu ili testiranju na prisustvo droge u organizmu.

Zakon pravi razliku između stepena pijanstva, tako da je za teško pijanstvo, odnosno vožaca koji ima 1,20 do 1,60 promila alhohola u krvi predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, zadržavanje najviše do 12 sati u policijskoj stanici i 10 kaznenih poena.

Za potpuno pijanstvo, sa više od dva promila alkohola u krvi, obavezno je izricanje zatvorske kazne od 15 dana, 14 kaznenih poena i obavezno zadržavanje vožača do 12 sati u policijskoj stanici.

Vozač za koga se utvrdi da je umereno pijan, sa 0,31 do 0,5 promila alhohola u krvi, biće kažnjen mandatnom kaznom od 5.000 dinara i isključen iz saobraćaja.

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predviđena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci.

Za prolazak kroz crveno svetlo, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, biće kažnjen sa 15.000 do 30.000 dinara ili zatvorom do 30 dana, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje tri meseca.

Ukoliko je vozač, prolaskom kroz crveno svetlo, izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, sledi mu novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, uz istovremenu zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Ukoliko dva ili više puta vozač prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta, biće osuđen na kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Zakonom je predviđena novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara za držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu, ako vozač nije izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost ili na najviše 30 dana zatvora, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje tri meseca. 

Ukoliko je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost saobraćaja, izriče se novčana kazna od 30.000 do 50.000 dinara, koja može biti zamenjena kaznom zatvora do 60 dana, uz zabranu upravljanja vozilom od najmanje pet meseci.

Za prekoračenje brzine u naselju na više od 70 kilometara na sat i van naselja na više od 80 kilometara na sat, novi zakon predvideo je kaznu zatvora od 15 dana, a ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nezgodu, onda je predviđena kazna zatvora od najmanje 45 dana.

Autor : Tanjug.rs

Novi Zakon o saobraćaju: download – pdf i .docčitanja : 3050Komentari

Cetiri decenije imam vozacku dozvolu. Svo to vreme su postojali nekakvi Zakoni o saobracaju, ogranicenja brzine, alkohola u krvi itd. Skoro svi su to postovali, a neki “tatini sinovi” vozili i duplo brze. Novi Zakon ima svrhu, ako se bitno smanji broj poginulih, ozledjenih i unistenih kola u udesima, a ne ako je prvenstveno zamisljen za punjenje budzeta. Od Bora do Nisa (preko Zajecara) ima oko 130 km i bar hiljadu rupa. Na preko 50-ak km postoji ogranicenje brzine na svega 40-50 km/h, pa vam svejedno da li vozite Ficu ili Porsea. Ispred skoro svake raskrsnice prema nekom selu, koje se i ne vidi sa puta, postoji znak ogranicenja, ali su “zaboravili” da stave i znak prestanka ogranicenja. Ni sam ministar policije Dacic ne bi znao koliko najbrze da vozi u takvom slucaju, a da ne plati kaznu.
Boza Bogdanovic, Bor

Autor Boza Bogdanovic 10 Dec 2009, 11:09

Bozo svaka ti je ko u Njegosa.

Autor Blazo 10 Dec 2009, 12:06