home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Uprava švedskog "Saaba" je objavila da veruje u opstanak kompanije pošto je holandska firma "Spajker", ponuđač za preuzimanje te prezadužene robne marke, na neodređeno vreme produžila rok u kome vlasnik "Saaba", američki "Dženeral motors" (GM), mora da odgovori na njenu najnoviju ponudu.

"Za nas je izuzetno važno da se nastavlja dijalog između zainteresovanog kupca i GM-a i još se nadamo da će rešenje biti pronađeno", izjavio je portparol "Saaba" Erik Girs švedskoj novinskoj agenciji TT.

"Spajker" je obnovljenu ponudu za "Saab" podneo u nedelju, dva dana pošto je GM saopštio da će zatvoriti švedsku filijalu pošto nema dobrog kupca i samo nekoliko sati pre isticanja roka za odgovor, u ponedeljak.

"Saab" koji, pored automobila, izrađuje i avione, zapošljava oko 3.400 radnika u Švedskoj, a prema medijskim izveštajima zatvaranje tog pogona moglo bi da dovede u pitanje više od 8.000 radnih mesta, računajući i podizvođače.

Švedska vlada je u ponedeljak održala hitan sastanak sa lokalnim zvaničnicima u Trolhetanu, sedištu "Saaba" na jugozapadu zemlje, gde je obećala pomoć regionu i radnicima koji bi mogli da ostanu bez posla. Mediji navode da se radi o pomoći od oko 75 miliona dolara u slučaju zatvaranja fabrike.

Ruski bankarski tajkun Vladimir Antonov ima skoro 30 procenata akcija u kompaniji "Spajker automobili". To bi moglo da oteža čitavu transakciju ako se ponovi scenario prodaje "Opela" kanadskoj "Magni", član čijeg je konzorcijuma bila ruska "Sberbanka".

GM, vlasnik "Opela", je iznenada odustao od prodaje svoje nemačke filijale, iako su pregovori sa "Magnom" i "Sberbanom" bili dovedeni do kraja i odlučio da "Opel" zadrži pod svojim okriljem.

Direktor "Spajkera" Viktor Miler izjavio je da će, ukoliko dođe do dogovora o kupovini "Saaba", dve kompanije poslovati kao deo jednog sistema, u kome će "Spajker" imati dosta koristi od "Saabovih" tehničkih resursa i njegove distributivne mreže, dok će sam uneti više preduzetničkog znanja.

Miler je uveren da će nova ponuda "Spajkera" dovesti do zaključenja ugovora, ali takvo mišljenje ne dele švedski zvaničnici.

U nadmetanju za preuzimanje "Saaba" učestvovale su do sada samo manje firme, kao što je švedski "Kenigseg" koji je prošlog meseca odustao od kupovine zbog "skupog odlaganja" čitavog posla. "Kenigseg" godišnje u proseku izrađuje svega oko 18 izuzetno skupih, luksuznih automobila.

"Spajker", takođe proizvođač skupih automobila, lane je prodao 37 vozila čije se cena kretala oko 200.000 evra.

"Saab" je prošle godine imao gubitak od 421 miliona dolara i nije poslovao sa profitom od 2001, a u globalnoj prodaji GM-a učestvovao je minule godine svega sa 1,1 odsto.

GM, čijih je 62 odsto akcija u vlasništvu američke vlade, planira da se fokusira na četiri robne marke - "Bjuik", "Kadilak", "Ševrolet" i GMC - a u Evropi će osnovu njegovih poslova ponovo držati "Opel", koji je prvobitno planiran za prodaju.

"Saab", koji je osnovan 1940. godine, lane je prodao nešto više od 93.000 automobila, a u ruke GM-a prešao je 1990. godine.

Autor : Tanjug.rs

Foto : Saab čitanja : 947Komentari