home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Američka auto grupacija „Krajsler”, koju kontroliše italijanski „Fijat”, najavila je da će uložiti 550 miliona dolara u izradu manjeg automobila „fijat 500” u njihovoj fabrici u blizini Sijudad Meksika, prenele su agencije.

Izvršni direktor „Fijata” Serđo Markione, koji se istovremeno nalazi i na čelu grupe „Krajsler”, izjavio je da će se zbog povećanja kapaciteta u fabrici Toluka otvoriti 400 novih radnih mesta.

On je najavio da će kompanija početi da proizvodi mini „Fijatove” automobile u decembru za tržišta SAD i Južne Amerike.

Predsednik Meksika Felipe Kalderon naglasio je da će „Krajsler” proizvoditi između 100.000 i 130.000 vozila u meksičkoj fabrici, koja će indirektno obezbeđivati još 1.200 radnih mesta.

„Krajsler” je objavio da će vlada Meksika odobriti 400 miliona dolara za ostvarenje tog projekta, uglavnom u vidu kredita.

„Krajsler” u fabrici u Toluki, sa 2.000 radnika, izrađuje modele „PT kruzer” sedan i „dodž džerni”, a kompanija poseduje i fabriku za montažu kamiona u Saltilji, na severu Meksika.

Početkom juna 2009. saopšteno je da su „Fijat”, „Krajsler” i predstavnici američke administracije postigli dogovor o preuzimanju finansijski zdrave „Krajslerove” proizvodnje, da je osnovana nova kompanija i da su time stvoreni uslovi da posrnuli autogigant izađe iz sudske zaštite od bankrota.

Sporazumom je određeno da direktor „Fijata” Markione preuzme kontrolu i nad prezaduženim „Krajslerom”, a dogovor dve kompanije imao je punu podršku američke vlade.

„Fijat” je obezbedio 20 odsto udela u „Krajsleru” i to bez finansijskih ulaganja, obezbeđivanjem nove tehnologije za izradu manjih i štedljivijih automobila.

Ta italijanska kompanija ima odrešene ruke da preuzme i do 35 odsto vlasništva nad „Krajslerom” ukoliko za tu američku kompaniju izrade jedan model automobila maksimalne potrošnje 5,81 litar na 100 kilometara.

Autor : Tanjug.rs

 čitanja : 702Komentari