home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Nemački "Dajmler", drugi proizvođač luksuznih kola na svetu i kineski "BYD auto" (Build Your Dreams), osnovali su zajedničko preduzeće ulaganjem po modelu 50-50 odsto, u kome će se izrađivati jedno električno vozilo za kinesko tržište.

Dve kompanije su saopštile da će uložiti 600 miliona juana (87,8 miliona dolara) koji će se koristiti kao osnivački kapital za zajedničko preduzeće. Vozila će nositi oznaku novog brenda koga će zajednički formirati i posedovati "Dajmler" i BYD, prenele su agencije.
Grupa BYD i kompanija "Dajmler" su početkom marta najavili da su angažovani na razvoju električnih vozila u Kini i da planiraju da krenu sa prodajom automobila u Evropi i SAD, budući da kupci nastoje da smanje izdatke za benzin i da kupuju vozila niže emisije štetnih gasova.
Predsednik BYD-a Vang Čuanfu izjavio je u januaru da će kompanija ove godine početi da prodaje ekektrična vozila u SAD. Prvi model "E6" sa petoro vrata i sa pet sedišta, koji će se pojaviti na američkom tržištu krajem godine, može da pređe 322 kilometara sa jednim punjenjem baterija.
BYD je u maju potpisao poseban sporazum i sa nemačkim "Folksvagenom" (VW), najvećim evropskim proizvođačem kola. VW i BYD će sarađivati na istraživanju u različitim poljima, uključujući i sektor hibridnih kola i litijumskih baterija za električne automobile.
Grupacija BYD je šesti najveći kineski proizvođač kola po prodaji. Lane je u Kini prodato 13,6 miliona automobila, a isporuke BYD-a skočile su prošle godine 160 procenata, na oko 450.000 vozila.
BYD planira da krene sa prodajom električnih i hibridnih kola u zapadnoj Evropi naredne godine. To će biti prva kineska kompanija koja će tom regionu nuditi vozila sa alternativnim izvorima energije, a kompanija sa sedištem u Šenženu, na jugu Kine, mogla bi uskoro da dizajnira i izrađuje kola i u Evropi.

Autor : Tanjug.rs


čitanja : 761Komentari

Dolaze specijalizovani kineski šopovi za prodaju automobila.
Spremajte se i uživajte dok možete!

Autor Mange 27 Maj 2010, 18:40