home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Direktor koroporativnih komunikacija "Fijat automobili Srbija" (FAS) Đuzepe Zakarija izjavio je da je u toj fabrici proces restrukturiranja u toku i da je proizvodnja još u prelaznoj fazi, ali je naglasio da je rukovodstvo fabrike u Kragujevcu veoma zadovoljno do sada postignutim rezultatima u proizvodnji i plasmanu automobila.

"Postigli smo uspeh, ali se nećemo zaustaviti na tome, trenutno smo u fazi prelaska iz stare 'Zastave' u novu fabriku, kakva tek treba da postane," rekao je on i dodao da se fabrika, koja je bila devastirana, trenutno "postavlja na noge".

On je objasnio da je veliki deo fabrike neupotrebljiv, jer nije korišćena 20 godina, a delimično je i oštećena u NATO bombardovanju.

"To je veliki posao, moramo da podignemo krovove za dodatnih osam metara da bi fabrika mogla da primi nove mašine, moramo da popravimo podove i takođe da fabriku učinimo ekološki kompatibilnom, kako ne bi zagađivala okolinu, kao što je to činila prethodnih 50 godina," rekao je Zakarija.

Govoreći o radnicima kragujevačke fabrike, on je rekao da su oni za novo italijansko rukovodstvo bili prijatno iznenađenje i dodao da FAS u sadašnjoj fazi ima sve neophodne profile radnika.

"Od ranije smo znali da Srbija raspolaže sposobnom radom snagom, međutim, zbog niza istorijskih razloga, kao što su sankcije i bombardovanje kroz koje je Srbija prošla, radnici 'Zastave' su izgubili radne navike i volju za radom", ocenio je on i podsetio da su zaposleni odlično prošli obuku, zahvaljujući kursevima koji su organizovani prošle godine i da su sada obučeni, pouzdani i da odlično rade.
Zakarija je najavio da će uporedo sa širenjem proizvodnje i dolaskom novih mašina doći i do novih zapošljavanja i podsetio da ugovor FAS-a i Vlade Srbije predviđa zapošljavanje oko 1.000 radnika, što je ispunjeno, a da bi na kraju investicionog ciklusa FAS trebalo da ima oko 2.400 radnika.

FAS, kako je rekao Zakarija, ima nameru da napravi i akademiju, odnosno srednju tehničku škola visokog nivoa, u kojoj bi se školovali budući radnici te fabrike. Oni bi po završetku školovanja mogli da rade u FAS-u i u kooperantskim preduzećima te kompanije.

Autor : Tanjug.rsčitanja : 1214Komentari

Sve OK, al ovo;

"moramo da podignemo krovove za dodatnih OSAM metara da bi fabrika mogla da primi nove mašine"
Pa koliko su onda visoke te masine, krovovi ni sada nisu niski.

Autor Boki 31 Maj 2010, 06:49

Radnici Zastave su zaista sposobni, do pre par godina sklapali Yuga, a sad za 200€ sklope Punta ,za 250 sklopice najsavremeniji model.
A za 500€, ejjj 500€... Space Satl.

Autor Boki 31 Maj 2010, 08:00