home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Zbog velikih saobraćajnih gužvi u Pekingu, lokalne vlasti odlučile da registracije za vozila u narednoj godini dodeljuju sistemom - lutrije. Odluka, neplanirano, dovela do povećane kupovine novih automobila.

Gradske vlasti Pekinga odlučile su da smanje ogromne saobraćajne gužve izazvane prevelikim brojem automobila na ulicama prestonice. Zbog toga će se ograničiti broj registracija novih vozila u 2011. godini.

Prošle godine, Kina je nadmašila Sjedinjene Američke Države i postala najveće tržište motornih vozila na svetu.

Ulice Pekinga guše se u prevelikom broju automobila - ima ih gotovo pet miliona, dvostruko više nego 2005. godine. Da bi tome stale na put, vlasti će dozvoliti registraciju samo 240.000 vozila naredne godine. Vlasnici novih registracija izvlačiće se na lutriji, najavio je lokalni zvaničnik.

"Ubrzaćemo izgradnju saobraćajne infrastrukture, unaprediti javni prevoz i standarde održavanja vozila. Sve to doprineće manjim gužvama", izjavio je sekretar vlade Pekinga Džou Džendžu.

Povećana potražnja automobila

U očekivanju pomenutih mera, žitelji Pekinga upustili se u grozničave kupovine novih vozila, kako bi ih što pre registrovali.

"U decembru smo imali odličnu prodaju, tri puta veću nego obično. Sva vozila na lageru su kupljena", kaže jedan prodavac automobila.

"Čuo sam za nove mere, pa sam odlučio da kupim vozilo pre kraja godine. Potrebno mi je zbog posla, iako sam svestan da je kretanje veoma otežano zbog gustog saobraćaja", rekao je jedan stanovnik Pekinga.

Neki stanovnici Pekinga imaju ideje kako smanjiti neprestane gužve u gradu.

"Trebalo bi da učimo na primerima drugih zemalja i povećamo cene za parkiranje. To je jedan od metoda. Ne možemo dozvoliti veliki porast broja vozila na ulicama. Mora se uvesti kontrola", kaže jedna Pekinžanka.

Glavni grad Kine deli prvo mesto na svetu sa Meksiko Sitijem u saobraćajnim gužvama. Gradska uprava drugog kineskog megalopolisa, Šangaja, u okviru mera za smanjivanje kupovine novih automobila, uvela je porez od 7.500 dolara za svakog vlasnika.

Preuzeto sa : Rts.rsčitanja : 1341Komentari

"Odluka, neplanirano, dovela do povećane kupovine novih automobila."

Nisu baš mnogo bistri ako ovo nisu mogli predvideti!

Autor Miki 30 Dec 2010, 22:11

A samo pre desetak godina ovakvih guzvi je bilo sa biciklovima.Vidite li na slici bulevara bicikl?

Autor djura 30 Dec 2010, 23:17

Ostali nek registruju na CG table...

Autor zoki 31 Dec 2010, 01:29

kako glupa fora - dodatnim porezom na nove automobile da smanje guzvu u gradu! Jedino gore zakone imaju Britanci.

@djura
Na putevima za kretanje motornih vozila bicikli su zabranjeni. Razvijeni gradovi imaju biciklisticke staze za kretanje istih...

Autor JA 02 Jan 2011, 11:26

@zoki 31 Dec 2010, 01:29
Hahahaha!

Autor Damko 04 Jan 2011, 21:44