home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

U Nemačkoj ne može baš često da se na ulici vidi automobil koji trune, a nikoga više ne zanima. Ipak, ima i toga. Koliko je ova pojava rasprostranjena i šta se čini tamo gde se takav automobil pojavi?

Kada organi reda ili kontrolori parkiranja na ulici u Nemačkoj otkriju automobil o kome očigledno niko ne vodi računa, najčešće je u pitanju automobil koji je (bivši) vlasnik odjavio. Prijavljen automobil može da izgleda loše, ali za takav se plaćaju i porez i osiguranje, pa jedino što policija može da učini jeste da ga odnese ukoliko je pogrešno parkiran.

Ali, odjavljeni automobili su nešto drugo. Oni ne smeju da stoje na javnim mestima. I pored toga, može se desiti da ostanu do mesec dana. Jer, zvanična procedura ide ovako: Na odjavljeni automobil – dakle, onaj koji stoji bez tablica – kontrolori lepe crvenu cedulju upozorenja. Na njoj piše da je nadležna gradska služba zadužena za uklanjanje tog vozila u roku od najviše 30 dana, što za sobom povlači kaznu za poslednjeg vlasnika automobila od najmanje 75 evra. Ukoliko dotični automobil ometa javni saobraćaj, ili, ne daj bože, prolaz vatrogasnim ili vozilima hitne pomoći, ta kazna može da postane i mnogo veća.

Slučaj za otpad

Manfred Jelen sa svojim kamionom za šlepovanje već godinama odvozi neprijavljene automobile sa javnih mesta na otpade.

„Nagledao sam se svačega. Ljudi su ostavljali i automobile koji su bili u vrlo pristojnom stanju. Kod ovog poslednjeg su propale kočnice, automatski menjač je neupotrebljiv, klizna vrata su neispravna. To je slučaj za otpad“, objašnjava Manfred.

Pri tome, ako se nekom automobilu stvarno približe poslednji dani, vlasnika čeka relativno jednostavna procedura. Od ovlašćenog otpada mora da dobije uverenje da je automobil rashodovan, i sa tim uverenjem i tablicama ode u opštinu i tamo vrati kako tablice tako i saobraćajnu dozvolu. Pri tome, prema paragrafu 3 Zakona o predaji, primanju i rashodovanju starih automobila, „proizvođači vozila su obavezni da prime od poslednjeg vlasnika sva stara vozila svoje marke. (…) Za to čak moraju da obezbede mrežu prijemnih mesta tako da svaki vlasnik vozila takvo mesto mora imati u krugu od najviše 50 kilometara od svog mesta stanovanja. A zatim proizvođači moraju da se pobrinu za predaju vozila otpadima.

Autor: Saša Bojić
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Foto : AP

Preuzeto sa : dw-world.de čitanja : 2444Komentari

Obratite se Predragu...
On ce od vaseg krsha napraviti neprocenjivo blago! :)))

Autor carobnjak 29 Jun 2011, 16:20

Jednostavnije je prodati prosečnom Srbinu pogotovu ako je Golf dvojka, Audi jaje ili Mercedes 123. To su ovde veoma trazeni automobili.

Autor Martin 29 Jun 2011, 17:02

http://www.b92.net/automobili/razno.php?yyyy=2011&mm=06&nav_id=522038

Autor Dejan L 29 Jun 2011, 17:55

gledao sam Dejane...tuzno

Autor NemanjaBB 30 Jun 2011, 01:50