home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Od 1. januara vozila iz Srbije će bez "zelenog kartona", kao dokaz osiguranja, moći da idu u svih 27 zemalja Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Hrvatsku, Island i Andoru.

Vozilima iz Srbije od Nove godine neće biti potreban "zeleni karton" za 32 zemlje Evrope.

Od 1. januara vozila iz Srbije bez "zelenog kartona" moći da idu u svih 27 zemalja Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Hrvatsku, Island i Andoru, rekao je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić.

"Srbija od 1. januara postaje članica Multilateralnog sporazuma na nivou Evropske unije, što znači da se za naša vozila kada budu izlazila iz Srbije neće više tražiti 'zeleni karton', kao dokaz postojanja osiguranja", rekao je Manić.

Kako je istakao, prilkom prelaska granice originalna polisa osiguranja će biti dokaz da za sve štete koje vozači iz Srbije naprave u instranstvu garantuje Udruženje osiguravača Srbije koje okuplja 23 domaće osiguravajuće kompanije.

Manić je istakao da je to veliko olakšanje za sve građane Srbije koji putuju, dodajući da je plus to što više neće imati izdatak od 20 evra koliko košta izdavanje "zelenog kartona".

Prema njegovim rečima, vozilima iz Srbije će "zeleni karton" biti potreban za Makedoniju i BiH, koje nisu članice Multilateralnog sporazuma.

Generalni sekretar UOS je napomenuo da je Makedonija članica sistema "zelene karte", ali nije potpisnica multilateralnog sporazuma, tako da će vozačima iz Srbije koji prolaze kroz Makedoniju trebati "zeleni karton".

"Naravno, to nije stvar našeg udruženja i našeg biroa. Mi smo se kvalifikovali i položili sve potrebne garancije i postali članica Multilateralnog sporazuma", istakao je Vladan Manić.

Preuzeto sa: Rts.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs


čitanja : 801Komentari

ali opet treba kad idem u Grcku. U Norvesku i ne idem cesto..

Autor lepo 01 Jan 2012, 14:49

Ukinuli su zeleni karton za EU, a za Kosmet ni sa zelenim kartonom ne moze, nego moras da platis 160e za mesec dana ako koristis Srpske tablice...

Autor STrider 01 Jan 2012, 23:51

""Naravno, to nije stvar našeg udruženja i našeg biroa. Mi smo se kvalifikovali i položili sve potrebne garancije i postali članica Multilateralnog sporazuma", istakao je Vladan Manić."
Kakvo licemerje. Kao da dobrovoljno vatrogasno društvo treba da potpiše bilatelarne sporazume sa BiH i Makedonijom, a ne oni.

Autor Ex Italo fan 02 Jan 2012, 10:39