home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

"Ako električno vozilo može napraviti put oko sveta, onda ga svako može koristiti za odlazak u kupovinu". To je moto Xaviera Degona, 27-godišnjeg inženjera u firmi EDF i Antonina Guyja, 28-godišnjaka, konsultanta u firmi Capgemini Consulting, dvojice mladih avanturista koji su odlučili da postanu prvi koji će se upustiti u ovaj izazov: po prvi put proputovati svet u serijskom električnom vozilu.

Svetsku premijeru kojom promovišu električnu mobilnost nazvali su imenom «Električna Odiseja». 

Predvodnik avanture: Citroën C-ZERO. S glavnom ulogom u ovoj avanturi, ovo 100% električno gradsko vozilo marke Citroën već se pokazalo uspešnim s više od 2.800 narudžbina od lansiranja na tržište krajem 2010. godine. Osamdeset godina nakon okončanja „Žute ekspedicije“, Citroën sada podupire novu odvažnu avanturu kako bi promovisao svoju tehnologiju ‘Full Electric’, što je jedno do rešenja mobilnosti u koje marka veruje.

S početkom u Strazburu, 11. februara, ovo putovanje dugo 200 dana i 25.000 km odvešće ih u 17 zemalja; prolaziće kroz kamenitu Ameriku, centralni deo Japana, putem svile između Kine i Kazahstana, a potom kroz centralnu Evropu. Ovo dugotrajno putovanje biće prilika za više od 300 punjenja baterije i isto toliko susreta s lokalnim stanovništvom. Putem svoje internet stranice (www.electric-odyssey.com), ovaj dvojac poziva sve koji se nađu na njihovom putu da postanu „Punjači“, tj. da im pozajme svoju električnu utičnicu i time doprinesu savladavanju ovog izazova.

Izvor: Autosport.hrčitanja : 499Komentari

Lepo je voziti elektro-auto po toplim predelima, ali kada stignu u Sibir, sve ce baterije isprazniti na grejane kabine i odmrzavanje stakala. Ili, mozda tamo nece ni ici?

Autor djura 27 Jan 2012, 11:09