home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Preuzeto sa: dw.de

Svakodnevno na putevima širom EU u saobraćajnim nesrećama pogine 85 ljudi. Povećanje broja smrtnih slučajeva na drumovima primećeno je u Švedskoj, Nemačkoj, Belgiji, Poljskoj.

Iako se broj smrtnih slučajeva u nesrećama na evropskim putevima opada iz godine u godinu, loša vest je da je takav trend smanjenja pao sa godišnje ustaljenih šest procenata, koliko je iznosio tokom prethodne dekade, na samo dva procenta prošle godine. U nekim zemljama Evropske unije došlo je i do porasta broja nastradalih u saobraćajnim nesrećama:

„Postoje velike zemlje članice, koje generalno imaju dobre statistike bezbednosti na svojim drumovima, kod kojih je prošle godine primećen porast smrtnih slučajeva. To su Švedska, sa skokom od 18 odsto( 33 poginula), ali i Nemačka sa porastom od 10 procenata (49 poginulih u saobraćajnim nesrećama tokom prošle godine). Istovremeno broj smrtnih slučajeva na drumovima porastao je i u Poljskoj i Belgiji koje su i ranije zaostajale po pitanju bezbednosti na putevima“, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Sim Kalas.

Ubice: alkohol, nevezivanje pojasa, nepoštovanje saobraćajnih znakova

Simbolično, iznošenje poslednjih podataka o sigurnosti na putevima širom EU u Evropskoj komisiji u Briselu počelo je rečima saučešća porodicama poginulih u nedavnoj (29.3.) saobraćajnoj nesreći na jugu Poljske, gde je u sudaru kamiona i kombija živote izgubilo osam osoba, a 10 ih je povređeno.

Iako je od 2001. godine, primenom tzv. Akcionog plana za bezbednost na putevima, broj smrtnih ishoda nesreća na drumovima Evropske unije smanjen za 45 procenata, čime je sačuvano oko 125.000 života, posao na obezbeđivanju sigurnih puteva u EU je daleko od završenog.

„Brojke predstavljaju poziv na buđenje. Čak 85 ljudi pogine na evropskim putevima svaki dan. Tri velike ubice nisu promenjene, a to su: vožnja u pijanom stanju, nevezivanje sigurnosnog pojasa, i zamenarivanje saobraćajnih znakova“, objašnjava komesar Kalas.

Motociklisti najproblematičnija grupa

Brisel nastoji da od zemalja članica zahteva dokaze o punoj implementaciji već postojeće saobraćajne regulative, sa fokusom na povećanju broja kontrola na evropskim drumovima. Poruka je da i u vremenima krize štednje ne sme biti kada je u pitanju bezbednost života građana.

Posebno problematična grupa su motociklisti, gde već godinama nema znakova smanjenja broja smrtnih slučajeva na drumovima. U EU zato se od sledeće godine uvode redovni tehnički pregledi za motore, a u razmatranju je i direktiva koja bi trebalo da dovode i do promene u izdavanju vozačkih dozvola unutra Evropske unije, gde neiskusni vozači ne bi imali pristup motorima velike kubikaže.

Autorka: Marina Maksimović, Brisel
Odgovorni urednik: Ivan Đerkovićčitanja : 1052Komentari

Epa, nije samo kod nas loše na putevima.

Autor MasterHaosis 01 Apr 2012, 21:20