home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA

Model Mercedes-Benz B-Class F-CELL je najbolji električni automobil sa gorivim ćelijama. Ovo je zvanični rezultat jednog online istraživanja sprovedenog kod 18.324 čitalaca specijalizovanih nemačkih auto magazina Auto Bild i Auto test.

Model B-Class F-CELL prvi je putnički automobil sa pogonom na gorive ćelije koji proizvodi Mercedes-Benz kao serijski automobil. Proizvodnja ovog modela počela je još 2009. Automobil generiše snagu potrebnu za sopstveni električni pogon putem hemijske reakcije između vodonika i kiseonika. Njegov rezervoar može biti napunjen vodonikom za tri minuta, omogućavajuću autonomiju u vožnji od nekih 400 kilometara. Zahvaljujući 100 KW (136 KS) snažnom elektromotoru, model pruža zadovoljstvo i dinamiku u vožnji zajedno sa ugrađenim 2.0 litarskim motorom na gas. Automobil ima tzv. NEDC potrošnju od samo 3,9 L/100 km (ekvivalentno potrošenom dizel gorivu). Istovremeno, on ne ispušta nikakve izduvne gasove (nulta emisija izduvnih gasova). Jedino što može da izađe iz aspuha je čista voda.

Ovaj princip nulte emisije izduvnih gasova u paru sa impresivnim performansama i odličnim ukupnim karakteristikama, uverilo je čitaoce specijalizovanih nemačkih auto časopisa Auto Bild i Auto Test da glasaju za model Mercedes-Benz B-Class F-CELL koji je tako osvojio prvo mesto u kategoriji Najbolje električno vozilo sa gorivim ćelijama (Best electric vehicle with fuel cell), što mu je omogućilo da obezbedi i eCar Award 2012.

Izvor: Netauto.rsčitanja : 1134Komentari

Tata! Eto, a samo neki najavljuju sto godina koncepte

Autor Dejan L 31 Maj 2012, 19:22

http://www.dodaj.rs/?3J/Jh/4fR6HF0S/quality.jpg

Autor Dejan L 01 Jun 2012, 12:13