home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Mercedes je ove godine postavio prestižan rekord, kada je bolid F1 koji je vozio Huan Manuel Fanđo na jednoj aukciji prodat za fantastičnu cifru od blizu 21,5 miliona evra. Sada bi nemačka kompanija mogla da ostvari takođe odličan rezultat, jer će Mercedes W196 R F1 biti ponuđen na prodaju, sa takođe višemilionskom cenom. Najveća razlika u odnosu na Fanđov bolid je činjenica da je reč o slici koju je naslikao Endi Vorhol.

Slika pod nazivom “Mercedes-Benz W196 R grand pri automobil" biće ponuđen na prodaju 12. novembra, na aukciji kuće Kristi u Njujorku, a procenjuje se da bi svom sadašnjem vlasniku, Daimleru, mogla da donese blizu 9 miliona evra.

Dimenzije su prilično velike (4076x4575 mm), a Vorhol je sliku završio 1987, iste godine kada je i preminuo. Deo je serije slika koje je u čast proslave 100 godina kompanija naručio Mercedes.

Plan je bio da Vorhol napravi ukupno 80 umetničkih dela na kojima bi glavnu ulogu imalo 20 različitih Mercedesovih modela, ali je realizaciju projekta onemogućila iznenadna smrt američkog umetnika. Ukupno je završeno 47 dela, među kojima je i zvezda novembarske aukcije u "velikoj jabuci".

Na slici je u više različtih boja naslikan W196, a ona sama podseća stilom na čuvenu sliku Merlin Monro, a da li će cena biti mnogo veća od očekivane, videćemo za nekih dve nedelje.

Preuzeto sa: Autoportal.rsčitanja : 708Komentari