home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Borba za tržište nikada ne prestaje, a najnoviji podaci govore da nemački Dajmler razmišlja o eventualnoj izgradnji Mercedes-Benza u Rusiji kako bi pretekao BMW i Audi kao najprodavaniji brend luksuznih automobila na svetu.

"Osmotrili smo osnovne parametre i potencijale lokalne produkcije putničkih automobila u Rusiji", kaže se u saopštenju Dajmlera u kome se dodaje da još nije donesena nikakva odluka.

Dajmler u planu ima proširenje produkcije i izgradnju vozila bliže tržištima na kojima se prodaju, a direktor Diter Zeče je obećao da će njegova firma ponovo preuzeti lidersku poziciju u prodaji luksuznih automobila koju je 2005. izgubila od BMW-a, dok ju je Audi 2011. izgurao na treće mesto.

Rusko tržište je atraktivno uprkos usporenom rastu koji je prouzrokovan činjenicom da zemlja ima mnogo manje automobila u odnosu na broj stanovnika, što jasno pokazuje podatak da je prošle godine u zemlji sa populacijom od 142 miliona prodato 2.78 miliona automobila. Kao poređenje može se uzeti primer Nemačke koja je na 80 miliona stanovnika prošle godine prodala 2.95 miliona vozila.

Tokom 2013, Mercedes je u Rusiji prodao 44.376 automobila dok je na drugom mestu bio BMW sa 42.071, a Audi zauzeo treću poziciju sa 36.150 prodatih jedinica.

Dajmler trenutno ima dva partnera u Rusiji: poseduje 11 posto akcija proizvođača kamiona "Kamaz" i zajedno sa "GAZ"-om proizvodi Mercedes "sprinter" kombije.

Izvor: Mojauto.rs

Foto: arhiva Autoblog.rs / Mercedesčitanja : 881Komentari

GAZ, Kamaz i Daimler. To je ta prepoznatljiva trojka:)

Autor toma 03 Apr 2014, 00:07

Ko o cemu , baba o uštipcima. Vazno da se drugi napadaju za ono sto sam radis, po onoj "držte lopova"...

Autor Pit 03 Apr 2014, 00:50

Savrseno je jasno zasto je Merkelova embargu rekla ne.

Autor Vojvoda 03 Apr 2014, 00:53

A sta cemo kad se zasiti Rusko trziste. Kome ce onda odatle da prodaju? A dok su zategnuti odnosi na relaciji Zapad - Rusija sumnjam da ce ulagati veci novac.

Autor B.M. 03 Apr 2014, 01:51