home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Ford već nudi "electronic power steering" sistem koji umanjuje potrošnju goriva koristeći električni motor za asistenciju upravljanja umesto hidrauličkog sistema koji crpi energiju iz motora, a sada je američka firma predstavila "adaptive steering" koji će dodatno olakšati manevrisnaje pri svim brzinama.

Novi sistem će se naći na određenim Fordovim modelima u narednih 12 meseci, a zasniva se na postojećoj "speed sensitive" funkciji "power steering"-a kako bi smanjio razmeru upravljanja i uloženog truda.

Kompletan članak na sajtu Mojauto.rsčitanja : 852Komentari

"electronic power steering" se u automobilima nalazi vec 20 godina. Gotovo svi proizvodjaci ga koriste. Algoritam koji pogoni ovaj sistem usavrsava uslovno receno svakodnevno; slicno kao sto se usavrsava i algoritam koji upravlja ABS sistemom tako da svaka nova generacija vozila dobija i novi sistem upravljanja, ali se to posebno ne naglasava u propagandnom materijalu proizvodjaca.

Ne znamo sta je to Ford "izmislio" novo i tako zanimljivo?

Autor vojvoda 31 Maj 2014, 00:48

Ford je izmislio Variable Steering ratio koji zavisi od brzine "cima". Dakle ima veze sa brzinom kretanja vozila, ali i sa brzinom kojom se volan okrece. I nije ga izmislio, nego ugradio, ovo BMW ima na svim modelima vec dve genracije unazad.

Ovde se na elektricni misli kao elektromotor umesto hidraulicne pumpe, sto u sustini nema veze sa varijabilnim otporom.

Autor Fordovac 31 Maj 2014, 02:20